Στο μυαλό του Αντώνη Σαμαρά

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει ο περιβόητος ανασχηματισμός που φρόντισε να τον προαναγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου όλα είναι ανοιχτά και στην  κυριολεξία κρίνονται όλοι οι υπουργοί. Μάλιστα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι «ο Αντώνης Σαμαράς έχει πάρει τις αποφάσεις του και δεν έχει υποσχεθεί τίποτε σε κανέναν».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι κανένας δεν γνωρίζει επακριβώς τις σκέψεις του πρωθυπουργού, αλλά από τις λίγες κουβέντες που έχει κάνει ο Αντ. Σαμαράς θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός με προφανή στόχο να σταλεί μήνυμα στην κοινωνία για αλλαγή πολιτικής. Αυτή βέβαια θα σηματοδοτηθεί ακόμη καλύτερα τον Σεπτέμβριο, όταν στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει όχι μόνο την ελάφρυνση στην φορολογία, αλλά και άλλα μέτρα που θα ανακουφίσουν όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και τις διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφράσει ήδη τις (υπέρμετρες) επιθυμίες του για τον αριθμό αλλά και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν από το ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.  Βέβαια θεωρείται εκ των ουκ άνευ, ότι σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει αποδεκτές όλες τις αξιώσεις του αντιπροέδρου.

Το επίκεντρο και οι αντεγκλήσεις

Το σίγουρο είναι ότι επίκεντρο του ανασχηματισμού θα είναι το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς να έχουν παρελάσει ως σενάρια για τον συγκεκριμένο θώκο, όπως επίσης σίγουρο είναι ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν γνωστές από τον πρωθυπουργό μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Θεωρητικά ο ανασχηματισμός αναμένεται μέχρι την Πέμπτη και η ορκωμοσία να γίνει μάλλον την Κυριακή. Αλλά ουδείς αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς. Παρά μόνο ο ίδιος ο Σαμαράς, ο οποίος να σημειωθεί ακολουθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα του.

Αυτό που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι το «ψυχροπολεμικό κλίμα» που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα μετά από τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών των δύο κόμματων που απαρτίζουν την συγκυβέρνηση. Την ώρα που Σαμαράς και Βενιζέλος διατηρούν την ισορροπία στις μεταξύ τους σχέσεις, οι υπόλοιπου έχουν ανεβεί στα κεραμίδια.

Ήδη, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για το ποιος φεύγει και ποιος μένει στην κυβέρνηση, οι εκατέρωθεν βολές έγιναν δημόσιες. Έτσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε, ουσιαστικά, την αποπομπή του Γιάννη Μιχελάκη ενώ, σε τηλεοπτικό παράθυρο, ο Ιορδάνης Τζαμτζής έδειχνε την πόρτα της εξόδου στον Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Ο όλος αυτός εκνευρισμός είχε ως αποτέλεσμα να κονταροχτυπηθούν και οι δύο Γραμματείς της συγκυβέρνησης. ‘Έτσι στο σχόλιο Ανδρουλάκη για τον Μιχελάκη, απάντησε ευθέως ο Ανδρέας Παπαμιμίκος: «Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη για την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών, μου ήρθαν στο μυαλό οι αλλαγές που προωθούσε ο Γ. Μιχελάκης για ένα νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι βελτιώσεις στον Καλλικράτη και φυσικά η προσπάθεια για το σπάσιμο των τεράστιων νησιωτικών δήμων. Όλες μπλόκαραν έπειτα από ενστάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όταν ορισμένοι λοιπόν, πάψουν να λειτουργούν με βάση τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τότε ναι ίσως προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα