Αλλαγή ατζέντας με στροφή στην οικονομία

Τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία του στην Αχαΐα φανερώνουν το πώς θα κινηθεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία

«Αλλαγή ατζέντας εδώ και τώρα». Αυτός είναι ο κωδικός του Μαξίμου που έχει βάλει σε θέσεις μάχης όλους τους επιτελείς του πρωθυπουργικού μεγάρου. Κάτι που ξεκίνησε να υλοποιείται με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε νομούς ανά τη χώρα, όπου τίθεται ξεκάθαρα Το δίλλημα των εκλογών: «Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;»

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Αχαΐα έδειξε το πώς θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο: «Θα συνεχίσουμε σε μια πορεία ανάπτυξης η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας, βελτιώνει το εισόδημα των πολιτών, προσελκύει επενδύσεις, ή θα γυρίσουμε πίσω στις εποχές τις οποίες θέλουμε να ξεχάσουμε οριστικά: των δημοψηφισμάτων, των κλειστών τραπεζών, των συνταξιούχων οι οποίοι έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ».

Οπότε όλο το βάρος του σχεδιασμού το Μαξίμου, το οποίο καλούνται να υπηρετήσουν με συνέπεια και τα στελέχη και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είναι να αλλάξουν την ατζέντα και αντί να υπάρχει ως πρώτο θέμα η υπόθεση των υποκλοπών, να μεταφερθεί η κουβέντα στην οικονομία και στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. «Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζουμε την αγωνία και τις γκρίνιες των πολιτών για την ακρίβεια από το τοξικό κλίμα των δήθεν αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις», μας έλεγε πηγή του Μαξίμου. Κι εκεί θέλουν να στρέψουν την προσοχή των ψηφοφόρων. Στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και αυτά που έρχονται θα προσφέρουν ανακούφιση στους πολίτες και θα τους κάνουν να σκεφτούν καλύτερα τις διαφορές μεταξύ της νυν κυβέρνησης και της προηγούμενης. Εξάλλου όπως δείχνουν και τα στοιχεία, το «Καλάθι του νοικοκυριού» έχει αρχίσει να αποδίδει και μάλιστα στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται και το «Εορταστικό Καλάθι», κάτι που θα βοηθήσει περαιτέρω στην κλιμάκωση των τιμών.

Το κυβερνητικό έργο

Ταυτόχρονα εντείνεται η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου σε όλα τα κρίσιμα πεδία. Σε αυτό τον αγώνα μπροστά βγαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα με τα συνθήματα «το είπαμε – το κάναμε» και «δίπλα σε κάθε πολίτη», που καταδεικνύουν την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας και το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης, διανθισμένα πλέον με τη φράση «απέναντι στη σκανδαλολογία απαντάμε με έργα και μετρήσιμο αποτέλεσμα», που απαντάει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Στις περιοδείες του ο πρωθυπουργός έχει τοπικές στοχεύσεις. Και βέβαια πέραν της γενικής πολιτικής ασχολείται και με τα τοπικά προβλήματα. Κάτι που έγινε και στην διήμερη επίσκεψη του στη Αχαΐα. Εκεί όπου ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε εν εξελίξει έργα υποδομών στο Αίγιο, ενώ παρουσίασε από τα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το ολοκληρωμένο σχέδιο για την Πάτρα του 2030.

Επί της ουσίας αυτό είναι το επικαιροποιημένο σχέδιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάδειξη του έργου. Η ολοκλήρωση, δηλαδή, των περιοδειών του Πρωθυπουργού στην περιφέρεια με συνεντεύξεις τύπου στην πρωτεύουσα του νομού που επισκέπτεται κάθε φορά, καθώς εκτιμάται ότι αποτελούν ευκαιρία μιας συνολικότερης αποτίμησης του κυβερνητικού έργου για τη χώρα και ειδικότερα για τις δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Η γαλάζια στρατηγική στο δρόμο προς τις κάλπες περιλαμβάνει ένα ακόμα νέο στοιχείο, αυτό της επικοινωνίας του εβδομαδιαίου απολογισμού του κυβερνητικού έργου. Το σκεπτικό είναι αυτό που έχει διατυπώσει πολλάκις ο πρωθυπουργός, ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι πολλές και διαρκείς και οι πολίτες με τα καθημερινά άγχη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι αδύνατον να τις παρακολουθούν όλες λεπτομερώς και να ενημερώνονται σωστά ώστε να αντιληφθούν το θετικό αποτύπωμα στη ζωή τους. Σε αυτό το πλαίσιο προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία ανάρτηση στο facebook στην οποία κωδικοποιούσε τα 17 κυριότερα στοιχεία του κυβερνητικού έργου της εβδομάδας που πέρασε, καταλήγοντας με το μήνυμα: «Σας υπόσχομαι πως κάθε μέρα εργαζόμαστε για να κάνουμε τη ζωή κάθε πολίτη καλύτερη».

Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο είχε πράξει προ δύο εβδομάδων περίπου και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος σε 15 πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και τονίζοντας πως: «Απέναντι στο βούρκο που κάποιοι επιχειρούν να σύρουν με το ζόρι και χωρίς τεκμήρια τη χώρα, εμείς απαντάμε με θετικό και μετρήσιμο έργο, με εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και θεσμικές αλλαγές».

 

Όχι σε μονοθεματική ατζέντα

Η στρατηγική αυτή εξάλλου στοχεύει και στην αποφυγή μίας μονοθεματικής πολιτικής ατζέντας με αντικείμενο τις παρακολουθήσεις. Παρότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η φθορά για την κυβέρνηση από αυτή την υπόθεση είναι μικρή και αναστρέψιμη, ιδίως όσο θα τίθενται πιο εμφατικά τα εκλογικά διλήμματα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η αντιπαράθεση μόνο γι’ αυτό το ζήτημα και μάλιστα πάνω σε καταγγελίες χωρίς στοιχεία και τεκμήρια, προκαλεί ζημιά συνολικά στο πολιτικό σύστημα την ώρα που η ΝΔ στοχεύει σε μία φυγή της χώρας προς τα εμπρός. Και ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου δεν αποκομίζει δημοσκοπικά οφέλη από την υπόθεση αυτή αν και σφυροκοπά καθημερινά την κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στον πόλεμο φθοράς της κυβέρνησης με τη σκανδαλολογία και την υιοθέτηση των ευφάνταστων ιστοριών που δημοσιεύονται, λόγω της ένδειας πολιτικού σχεδίου για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας όπως σχολιάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο. «Εμείς όμως έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας και να βρούμε λύσεις. Και δεν θα αφήσουμε να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο», σημείωνε συνεργάτης του πρωθυπουργού, σκιαγραφώντας και τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να προσέλθει στη Βουλή για μία «μονομαχία λάσπης» χωρίς στοιχεία την οποία επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας με την 4η κατά σειρά επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσε για τις παρακολουθήσεις.

«Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά» κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζουν από το Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα