Βερολίνο και Βρυξέλλες, θέλουν να πείσουν το ΔΝΤ για μία «λογική λύση»

Η στάση που κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και οι εξελίξεις από το προσφυγικό – μεταναστευτικό μέτωπο, θα κρίνουν τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, την ώρα που διεξάγονται διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που προκαλούν εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

Πλέον, η κυβέρνηση θέτει ως στόχο για τις σημαντικές αποφάσεις στα δύο καυτά μέτωπα του προσφυγικού και της αξιολόγησης την 7η Μαρτίου, όταν θα διεξαχθούν η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Eurogoup με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξη ότι παραμένει εφικτή η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων την ερχόμενη εβδομάδα, έστω και αν τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών δεν είναι (τουλάχιστον στο σύνολο τους) θετικά.

Ωστόσο, στην Αθήνα βλέπουν μια σημαντική στροφή των Βρυξελλών και του Βερολίνου σε σχέση με τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία ίσως και να συνδέεται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Οι ραγδαίες εξελίξεις από το πιο «καυτό» μέτωπο της Ευρώπης ενδέχεται να φέρουν επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η «εκκρεμότητα» της αξιολόγησης δεν επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων από καμία πλευρά και ιδιαίτερα από την πλευρά της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, διαρροές από την πλευρά των «θεσμών» αναφέρουν ότι το ανοιχτό μέτωπο της διαπραγμάτευσης προκαλεί επιπλέον αναταράξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που δεν της επιτρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σε αυτό το κλίμα και δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο αναφέρει ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει κάποια ελευθερία κινήσεων στην Ελλάδα για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δείχνοντας διάθεση για ευελιξία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Το Βερολίνο, το οποίο προηγουμένως απαιτούσε περικοπές στις συντάξεις, θα ήταν τώρα ικανοποιημένο με ένα συνδυασμό μέτρων που θα διασφάλιζε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δήλωσε στο Bloomberg καλά πληροφορημένη πηγή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζονται περικοπές.

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γιέγκερ, ανέφερε την Δευτέρα ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο σε «μια λογική λύση» που θα διασφαλίζει βιώσιμα δημόσια οικονομικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα