Χτίζει γέφυρες με τον σούπερ Μάριο ο Μητσοτάκης

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διπλωματικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να βρεθεί η ημερομηνία (ακόμη κι εντός του Οκτωβρίου), ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να επισκεφθεί τη Ρώμη και να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης χτίζει μία καλή διαπροσωπική σχέση με τον Μάριο Ντράγκι, ανάλογη με αυτή που έχει με τον Εμανουέλ Μακρόν. Και το αμέσως προσεχές διάστημα ο Ιταλογαλλικός άξονας ίσως καταφέρει να αλλάξει πολλά πράγματα στην Ευρώπη, τώρα που η Μέρκελ συμπληρώνει τα τελευταία ένσημα της πολιτικής της καριέρας αναμένοντας τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης της Γερμανίας υπό τον  Όλαφ Σολτς με σοσιαλδημοκράτες, πράσινους και φιλελεύθερους.

Ήδη ο κ. Μακρόν προωθεί την ιδέα του ευρωστρατού, που πέραν της Ελλάδας βρίσκει οπαδούς αφενός μεν στην έδρα της Κομισιόν, αφετέρου δε και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Από την πλευρά του ο Ντράγκι έχει θέσει το ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, θεωρώντας άκαιρο το Σύμφωνο Σταθερότητας και απαιτώντας την κατάργησή του, αλλά μάλλον ο πραγματικός του στόχος είναι να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα και να δώσει περισσότερες ελευθερίες στις κυβερνήσεις για να αναπτύξουν τις δικές τους πολιτικές για να επιτύχουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ο σούπερ Μάριο χτίζει τη συμμαχία του νότου για το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο πίσω από τον Ιταλό πρωθυπουργό, αφού το θέμα ενδιαφέρει πρωτίστως και την Ελλάδα, η οποία από το 2023 πρέπει να επιστρέψει στα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα. Αντίθετα, εάν αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής αυστηρότητας, τότε τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι πολλαπλά.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», οι δύο πρωθυπουργοί ήρθαν ακόμη πιο κοντά (συνέφαγαν οι δυο τους) και κανόνισαν μία νέα συνάντηση, όπου το κυρίως θέμα της συζήτησής τους θα είναι το πώς η Ελλάδα θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες με βάση τη στρατηγική που έχει σχεδιάσει ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει ως βασικό στόχο να σταματήσουν οι αυστηροί κανόνες με τη λιτότητα. Οι δύο πρωθυπουργοί έχουν και τους κατάλληλους συνεργάτες, οι οποίοι έχουν αναλάβει να κρατούν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας. Από την ιταλική πλευρά είναι ο σύμβουλος του Ντράγκι επί ευρωπαϊκών θεμάτων και ξένων Μedia, Φρανσίσκο Τζουλιάνο, ενώ από την ελληνική πλευρά αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Ευρώπης και ΗΠΑ, Αθανάσιος Μπακόλας. Οι δύο σύμβουλοι των πρωθυπουργών διατηρούν φιλία εδώ και χρόνια και γενικά έχουν πολύ καλή χημεία.

Δεν κάνει πίσω ο Ντράγκι

Ήδη ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε το πρώτο βήμα και υπογράμμισε στο Bloomberg πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παρωχημένοι. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε, «η Ιταλία θα συνεχίσει να υπερβαίνει το όριο του 3%», αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπλήξεις της Κομισιόν. «Remaining Time-0:0FullscreenMut»»Ο προϋπολογισμός μας είναι θεμελιωδώς επεκτατικός», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «η ανάπτυξη είναι η οδός διαφυγής από το πρόβλημα του υψηλού δημόσιου χρέους».

Φυσικά γίνεται αντιληπτό ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός θα εντείνει τη διαμάχη μεταξύ των μελών της Ε.Ε. Οι βόρειες χώρες επιθυμούν την αναβίωση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας από τις χώρες που συμμετέχουν στο ευρώ, ενώ η Ιταλία και συνολικά ο Νότος θεωρούν ότι ένα τέτοιο καθεστώς φρενάρει την ανάπτυξη. Ο Μάριο Ντράγκι, επί χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιέγραψε πρόσφατα το επονομαζόμενο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, ως παρωχημένο, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει στην ίδια μορφή». Ήδη η Αυστρία ζήτησε τη μείωση του επιπέδου χρέους, όμως και η Γαλλία αντέδρασε όπως και η Ιταλία με τον υπουργό Οικονομικών του Μακρόν, τον Μπρούνο Λεμέρ, να απαντά ότι η χώρα του «δεν θα κάνει το λάθος να προχωρήσει υπερβολικά γρήγορα σε μέτρα για το χρέος, σκοτώνοντας την ανάπτυξη».

Οι ιταλικές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει περισσότερα από 170 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης από την αρχή της πανδημίας, προκαλώντας εκτίναξη του χρέους. Ο νέος προϋπολογισμός στοχεύει σε χρέος ύψους 153,5% τού ΑΕΠ εφέτος, με σταδιακή μείωση κοντά στο 145% το 2024. Η επιστροφή στα επίπεδα προ κρίσης αναμένεται στα τέλη της δεκαετίας. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη καλύτερη των προβλέψεων ανάπτυξη, της τάξεως του 6% εφέτος και δημοσιονομικό έλλειμμα 9,4%, χαμηλότερα από τον στόχο τού 11,8% που είχε τεθεί τον Απρίλιο.

 Ήρθε για να μείνει και αρέσει στους Ιταλούς

Ήδη ο «σούπερ Μάριο» έχει καταφέρει να κερδίσει τους Ιταλούς. Όλων των τάξεων και όλων των βαλαντίων. Τον θεωρούν κάτι σαν πατερούλη, σαν τον άνθρωπο που θα τους προφυλάξει κι εκτιμούν ότι αποτελεί ιδανικό δίδυμο με τον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Εξάλλου ο κ. Ντράγκι έχει ανακοινώσει ότι παραιτείται από τον μισθό του πρωθυπουργού (110.000 ευρώ ετησίως), καθώς από τις δύο κρατικές συντάξεις που λαμβάνει, τα ετήσια έσοδά του από το ιταλικό κράτος ξεπερνούν τις 450.000 ευρώ. Μάλιστα, ο Μασιμιλιάνο Παναράρι, ειδικός στην πολιτική επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Unimercatorum, δήλωσε πως η απόφαση του Ντράγκι να παραιτηθεί από τον μισθό του είχε πιθανόν ως σκοπό να δείξει την αλληλεγγύη του στους Ιταλούς που έχουν χτυπηθεί σκληρά από την οικονομική ύφεση.

Την κίνησή του την εκτίμησαν και οι βιομήχανοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πήγε να μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Βιομηχάνων της Ιταλίας, ο πρόεδρος της Confindustria, Κάρλο Μπονόμι, σχεδόν τον εκλιπαρούσε να παραμείνει για χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ το κοινό τον υποδέχθηκε με ένα παρατεταμένο standing ovation, λες και ήταν ο Ρονάλντο.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο Ντράγκι εμφανίζεται ως ο πιο σταθερός  στυλοβάτης του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Το γαλλογερμανικό δίδυμο που οδηγεί την Ευρώπη, έχει γίνει τρίο με τον Ντράγκι», έχουν προβλέψει εδώ και μήνες οι γερμανικές εφημερίδες. Στους πολιτικούς κύκλους της Ρώμης, ο Ντράγκι θεωρείται ήδη ο νόμιμος διάδοχος της Μέρκελ. Ο «Σούπερ Μάριο ήρθε στην πολιτική για να μείνει, είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε υπό κάποια άλλη ιδιότητα», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης, με ειδικότητα στα πολιτικά συστήματα, ο Τζιοβάνι Ορσίνα. Τον εκτιμούν ιδιαίτερα και στην Αμερική, καθώς ο Ντράγκι δεν κρύβει ότι εμπνέεται από την «αμερικανική άνοιξη» του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα