Οι προτεραιότητες του Κυριάκου για το 2024

Το τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις- νομιμότητα- κοινωνική συνοχή» είναι το αφήγημα με το οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση μέχρι τις ευρωεκλογές

Το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα για το 2024 επιχείρησε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό, όσο και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2023, την Τετάρτη το βράδυ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ναι μεν η ακρίβεια αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα πονοκέφαλο για την κοινωνία, αλλά και την κυβέρνηση, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τιθασεύσει τις τιμές, δίχως επιτυχία θα πρέπει να ομολογήσουμε. Από αυτό το βραχνά της ακρίβειας η κυβέρνηση προσπαθεί να απεγκλωβιστεί, έχοντας ως αφήγημα το τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις- νομιμότητα- κοινωνική συνοχή». Εξάλλου αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι και τις ευρωεκλογές. Ο στόχος δεν είναι απλά άλλη μία νίκη σε εκλογική μάχη για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να έχει και μικρές απώλειες, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι, πως οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές προσέρχονται (όσοι προσέλθουν) με μία χαλαρή διάθεση και συνήθως στέλνουν μηνύματα στις κυβερνήσεις.

Αν, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία διατηρήσει την τεράστια διαφορά από το δεύτερο κόμμα, που με βάση όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι το ΠΑΣΟΚ και οι απώλειες της είναι της τάξης του 4-5% σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν στρατευθεί στο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξάλλου όπως αναφέρουν οι περισσότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού «ο κ. Μητσοτάκης οδεύοντας στη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης, φαίνεται να βλέπει στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον ένα παράθυρο ευκαιρίας για δύσκολες πολιτικά παρεμβάσεις, θεωρώντας ότι οι σημαντικές αλλαγές σε πολλαπλά πεδία της δημόσιας ζωής είναι εκείνες που θα συντηρήσουν το πολιτικό του κεφάλαιο».

Φυσικά τη μέχρι τώρα πορεία στο πρώτο εξάμηνο της δεύτερης θητείας δεν τη λες και ανέφελη. Μ  ία σειρά αστοχιών και παραλείψεων προκάλεσαν τραύματα. Όμως οι πληγές- με βάση τις δημοσκοπήσεις- είναι επουλώσιμες και μπορούν να ξεπεραστούν και οι στραβοτιμονιές. Βέβαια η ακρίβεια και η δημόσια υγεία είναι τα κυριότερα που απασχολούν τους πολίτες κι εκεί επιθυμεί να προκαλέσει ένα θετικό σοκ η κυβέρνηση. Ήδη από τους υπουργούς ζητήθηκε και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο να εντείνουν το παραγωγικό τους έργο και να επιταχύνουν τις δράσεις τους, ειδικά τώρα που εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οι προτεραιότητες που έχει θέσει το Μαξίμου αφορά όλο το εύρος της κοινωνικής ζωής.

Παιδεία-Υγεία

Πρώτη προτεραιότητα είναι η Παιδεία. Κάτι που ανακοίνωσε στην ομιλία του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με την ορολογία που χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά στελέχη να είναι «ελεύθερο πανεπιστήμιο, ανοιχτό σχολείο». Η παρέμβαση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι πρώτη στην ατζέντα. Στόχος, να νομοθετηθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου η ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών μόνο για αναγνωρισμένα ξένα πανεπιστήμια «που θα πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις». Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζουν τα όπλα τους για μία σκληρή αντιπαράθεση. Για το σχολείο, η μεταρρύθμιση τοποθετείται στο α’ τρίμηνο του 2024, με έμφαση στην ενισχυτική διδασκαλία και στην αξιολόγηση δομών/εκπαιδευτικών.

Ένα δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση αναμένεται να είναι ο χώρος της υγείας. Ο υγειονομικός χάρτης, για τον οποίο προδιαγράφονται αντιρρήσεις, αφορά «το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τη δομή του υπουργείου μέχρι τις υγειονομικές περιφέρειες και την επιδιωκόμενη θεματική στόχευση του κάθε νοσοκομείου. Η προσοχή στρέφεται ταυτόχρονα στην πρωτοβάθμια φροντίδα (ανακαινίσεις Κέντρων Υγείας, ενίσχυση ΕΚΑΒ κ.λπ.) και σε παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εκσυγχρονισμός δημοσίου και Δικαιοσύνη

Αυτές τις ημέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνοντας τον μισθό του Ιανουαρίου είδαν αυξημένες αποδοχές για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης και τις αλλεπάλληλες μειώσεις που υπέστησαν. Αυτό ήταν το καρότο, καθώς ακολουθεί και το μαστίγιο. Και όταν λέμε για μαστίγιο, εννοούμε την αξιολόγηση, η οποία όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές «θα είναι υποχρεωτική και δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία αντίρρηση». Στο υπουργείο Εσωτερικών θεωρούν ότι θα λειτουργήσει το σύστημα των μπόνους και ουδείς θα θελήσει να υποστεί κυρώσεις λόγω αδράνειας, ή αδιαφορίας. Βάρος θα πέσει άμεσα και παράλληλα με την περαιτέρω ψηφιοποίηση υπηρεσιών στην απλοποίηση των διαδικασιών. Και αυτό υπό τον φόβο μεταφοράς της γραφειοκρατίας στο ψηφιακό πεδίο.

Στις αρχές του νέου έτους θα έρθουν στην Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση οι νέοι ποινικοί κώδικες που θα είναι προς το αυστηρότερο. Ακόμη δεν έχει βρεθεί ένα modus Vivendi μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει επαφή του Γιώργου Φλωρίδη με πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, λόγω των διαφωνιών με την αυστηροποίηση των ποινών. Όμως διαφωνίες υπάρχουν και με τους δικαστικούς λόγω του δικαστικού χάρτη που θα έρθει προς ψήφιση, όπου αναδιαμορφώνεται η λειτουργία πολλών δικαστηρίων, σηματοδοτώντας μεταξύ άλλων την ενοποίηση ειρηνοδικών και πρωτοδικών.

Ακρίβεια-εισοδήματα

Πριν από τις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε προτάξει το αφήγημα των φοροαπαλλαγών. Και θα πρέπει να της αναγνωριστεί ότι τήρησε στο ακέραιο τις υποσχέσεις της. Τώρα ο βασικός στόχος είναι να ενισχυθούν τα εισοδήματα των οικογενειών μέσω της εργασίας τους και όχι μέσω των κοινωνικών επιδομάτων. Και όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου αποκρούοντας τις κατηγορίες περί επιδοματικής πολιτικής, «η κυβέρνηση στηρίζεται στις μόνιμες παρεμβάσεις, όπως είναι η αναμόρφωση του μισθολογίου στο Δημόσιο, η αύξηση συντάξεων, το ξεπάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς και φυσικά στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου».

Στον σχεδιασμό αυτό ποντάρουν πολλά στην κυβέρνηση για νέα πτώση της ανεργίας με νέες θέσεις εργασίας και φυσικά ικανοποιητικές απολαβές. Ήδη εντός του νέου έτους θα υπάρξει επέκταση της ψηφιακής κάρτας σε όλους τους κλάδους. Η αρχή αναμένεται να γίνει πιλοτικά από τον Ιανουάριο στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Η απόφαση αφορά έως και 600.000 εργαζομένους. Θα ακολουθήσει ο κλάδος του τουρισμού – επισιτισμού.

Πολεοδομία

Η κυβέρνηση ρίχνει βάρος στο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Δοξιάδης», στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου (ως το τέλος του 2025 να έχει λήξει ο κύριος όγκος της κτηματογράφησης) και στην εκκρεμότητα των παράνομων ή ακατάλληλων χωματερών (σε βάθος τετραετίας), ενώ στο επικείμενο Υπουργικό αναμένεται η παρέμβαση για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Και τέλος εντός του 2024 αναμένεται ένας νέος αθλητικός νόμος που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Πρωτίστως το υπουργείο Αθλητισμού θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες «οχύρωσης» των γηπέδων, ώστε να χτυπηθεί η οπαδική βία. Τα υπουργεία Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεννοούνται για ρυθμίσεις σχετικές με τις κάμερες στα γήπεδα, την ταυτοπροσωπία των φιλάθλων, τις κυρώσεις σε ομάδες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα