Ράμμος, Κεδίκογλου και Αγγελάρας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για μεγαλύτερες συντάξεις

Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι περικοπείσες συντάξεις των τριών δικαστικών, επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012

Τρεις είναι οι δικαστές που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για εξασφαλίσουν μεγαλύτερες συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον πρώην αντιπρόεδρο του ΣτΕ και νυν πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρωμύλο Κεδίκογλου και τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαο Αγγελάρα.

Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι περικοπείσες συντάξεις των τριών δικαστικών λειτουργών που έχουν καταθέσει προσφυγές επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία (28 υπέρ, 3 κατά), να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των συνταξιοδοτικών νόμων από το 2012 (νόμος Λοβέρδου) έως και το 2016 (νόμος Κατρούγκαλου), μόνο στο σκέλος που αφορά τις αξιώσεις των ίδιων των δικαστών να υπολογίζονται οι συντάξεις τους σαν να μην έχουν περάσει τα χρόνια των μνημονίων, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί οι ίδιοι αποφάσισαν ότι δικαιούνται να απολαμβάνουν συντάξεις χωρίς τις περικοπές των Δώρων που ισχύουν για όλες τις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, και χωρίς το «ψαλίδισμα» των ποσοστών αναπλήρωσης του εισοδήματος που εφαρμόστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά μόνο αυτούς τους τρεις που έχουν προσφύγει. «Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων», απάντησε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης, έχοντας διευκρινίσει ότι «Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αφορά δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς, άρα δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης. Όσον αφορά στους βουλευτές, έχει ψηφιστεί να μη γίνει η σχετική διεκδίκηση».

Την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις αυξήσεις στους δικαστικούς σχολίασε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης και τόνισε ότι η απόφαση αφορά τους δικαστικούς που έχουν προσφύγει και ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική.

Ανέφερε αρχικά: «Υπήρξε πράγματι χθες μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της προσφυγής ενός πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της εφαρμογής μιας αποφάσεως του Μισθοδικείου -το Μισθοδικείο είναι το ανώτατο δικαστικό όργανο που κρίνει τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αποτελείται μόνο από ανώτατους δικαστές των δύο ανωτάτων δικαστηρίων-, η οποία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μάς λέει ότι είναι παράνομο να μη σταματήσουμε τις περικοπές στις συντάξεις των ανώτατων δικαστικών που έχουν προσφύγει, το τονίζω, που έχουν προσφύγει στα επίπεδα προ του 2012. Αυτό θα σήμαινε μια πολύ σημαντική αύξηση των συντάξεων των δικαστικών αυτών σε σχέση με αυτό που παίρνουν σήμερα και μια διεκδίκηση ενδεχομένως αναδρομικών όλων αυτών των ετών. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Εγώ σέβομαι πάρα πολύ τους δικαστές. Το βασικό σκεπτικό της απόφασης είναι ότι το στάτους των δικαστών είναι τέτοιο που δεν μπορεί η συνταξιοδότησή τους να τους οδηγεί σε μια απότομη, πολύ μεγάλη πτώση από αυτό το στάτους. Τι λέει η απόφαση; Ότι πρέπει να είναι πολύ κοντά, το πολύ στο 80%, η διαφορά μεταξύ του μισθού που παίρνει εν ενεργεία δικαστικός με τη σύνταξη που λαμβάνει, διότι το στάτους του δικαστή πρέπει να διατηρείται και μετά την αφυπηρέτησή του».

Στο τέλος το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, υπογράμμισε και είπε χαρακτηριστικά «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

Κατά πλειοψηφία (28-3) η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την υπ’ αριθμ. 1330/2023 απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών πρέπει να καθοριστούν βάσει των όσων ίσχυαν πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012, σύμφωνα με απόφαση που έχει ήδη ληφθεί από το Μισθοδικείο και αφορά προσφυγή του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαου Αγγελάρα.

Σύμφωνα με την απόφαση είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της Διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση-Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Δηλαδή, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει όσους συνταξιούχους έχουν ήδη προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο.

Πηγή; iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα