«Κόκκινα δάνεια», ασφαλιστικό και δημοσιονομικά μπλοκάρουν την επιστροφή του… κουαρτέτου

Μπορεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να λησμονεί το άλλο μεγάλο μέτωπο της κυβέρνησης, αυτό της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Όλα τα μεγάλα θέματα -ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και ταμείο αποκρατικοποιήσεων- είναι ανοιχτά, με την ελληνική πλευρά να πιέζει με κάθε τρόπο για να ξαναφέρει τους επικεφαλής των ελεγκτών στο τραπέζι του διαλόγου αυτήν την εβδομάδα. Επισήμως πλέον, μετά και τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη στους Δελφούς, το θέμα της αξιολόγησης έχει συνδεθεί με το προσφυγικό ενώ συνεχίζονται οι επιθετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών (Σταθάκης, Δραγασάκης) για τη στάση του ΔΝΤ σε μια προσπάθεια η πίεση να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μετά και την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, μέχρι αύριο Δευτέρα (είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euroworking Group ενόψει και του Eurogroup της 7ης Μαρτίου) θα έχει κλειδώσει η ημερομηνία επιστροφής των «θεσμών». Ακόμη και να επιστρέψουν όμως οι επικεφαλής στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα όπως προβλέπει αυτή τη στιγμή το πιο αισιόδοξο σενάριο, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές είναι πολύ μεγάλη.

1. Στα «κόκκινα δάνεια», οι «θεσμοί» θέλουν πλήρη απελευθέρωση στη διαδικασία πώλησης των κόκκινων δανείων στα funds σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ρευστότητα των τραπεζών και να ξεκινήσει εκ νέου η χορήγηση φρέσκου χρήματος στην αγορά. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει δάνεια από τη μεταβίβαση: όλα τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά έως τα 20.000 ευρώ και μεγάλη μερίδα των δανείων των μικρομεσαίων. Οι εξαιρέσεις, μεταφράζονται σε αρκετά δις. ευρώ κόκκινων δανείων τα οποία δεν θα μπορούν να πωληθούν κάτι που οι δανειστές σε αυτή τη φάση δεν συζητούν καν.

2. Στον τομέα των δημοσιονομικών, ο Γιάννης Δραγασάκης την Παρασκευή προσδιόρισε το «κενό» στα 600-700 εκατ. ευρώ για το 2016 υποστηρίζοντας ότι έχουν βρεθεί λύσεις για την κάλυψη αυτού του ποσού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει στους θεσμούς μέσω των τεχνικών κλιμακίων ότι θα φορτώσει πρόσθετα φορολογικά βάρη στους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (πρόκειται για περίπου 400.000 άτομα) ενώ συζητά και την επιβολή του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Φαίνεται όμως ότι οι δανειστές δεν συμφωνούν ως προς το ποσό ενώ περιμένουν να κλείσει ο Φεβρουάριος για να προκύψουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού μέσα στο 2015. (μένει να επιβεβαιωθεί αν θα προκύψει τελικώς πλεόνασμα 0,4% έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25%)

3. Στο ασφαλιστικό, μπαίνει ο παράγων ΔΝΤ ο οποίος ζητά γενναία μεταρρύθμιση και περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων. Η ελληνική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να «κατεβάσει» κατά 400 ευρώ τα ανώτατα πλαφόν ώστε να ψαλιδιστούν οι υψηλότερες συντάξεις αλλά και να περικόψει τις επικουρικές συντάξεις. Δεν συζητά όμως καθόλου το θέμα των κύριων συντάξεων. Το πώς ακριβώς θα μικρύνει αυτή η απόσταση μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι μείζον ζήτημα καθώς θα πρέπει να υπαναχωρήσει μια από τις δύο πλευρές. Η σκληρή δημόσια στάση που έχει τηρήσει το ΔΝΤ παραπέμπει στο ότι δεν θα εγκρίνει τη συμμετοχή του στο 4ο μνημόνιο αν δεν εξασφαλίσει αυτά που ζητάει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα