«Εξαιρετικά ισχυρός ο τραπεζικός κλάδος»

 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε ο Μιχάλης Σάλλας και τα θέματα που τέθηκαν  στη μεταξύ τους συνάντηση ήταν φυσικά η  κατάσταση της οικονομίας, οι συνθήκες ρευστότητας και η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι εξαιρετικά ισχυρός και διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη.

Για την οικονομία διαπιστώθηκε, όπως είπε, ότι τα πράγματα τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην αγορά είναι πολύ καλύτερα από ότι ήταν πριν από λίγο καιρό. Για τη ρευστότητα, ο κ. Σάλλας υποστήριξε ότι οι τράπεζες μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις είναι σε πολύ ισχυρότερη και πολύ καλύτερη θέση, ενώ σταδιακά τροφοδοτείται η αγορά με ικανοποιητικό ρυθμό.

«Ελεγχόμενο το θέμα των “κόκκινων”  δανείων»

Το θέμα όμως που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι αυτό των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Σάλλας το χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρό, εκτίμησε, ωστόσο, ότι είναι ελεγχόμενο και ότι η διαχείρισή του θα γίνει σταδιακά με τρόπους συνεπείς για την αγορά και την οικονομία, που δεν θα δημιουργηθεί κανένα κοινωνικό πρόβλημα.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει «κούρεμα» στα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Σάλλας είπε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόβλημα ή στο τραπεζικό σύστημα ή στις επιχειρήσεις, αλλά να υπάρχει μία ισορροπημένη εξέλιξη και αντιμετώπιση που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα πουθενά.

Επαναλαμβάνω ότι, το θέμα το συγκεκριμένο συνδέεται στενά με την πορεία της ανάπτυξης του τόπου και της εξόδου από την κρίση. Έχουμε μπει σε πολύ σοβαρό σταθεροποιημένο περιβάλλον αυτήν την περίοδο. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δούμε θέματα τα οποία δημιουργούν συνθήκες ανάκαμψης, ακόμα και σε προβληματικές επιχειρήσεις. Παράδειγμα βλέπετε τομείς τους οποίους ήδη ρυθμίζουμε».

 «Έχουν διασωθεί επιχειρήσεις»

Ο κ. Σάλλας πρόσθεσε ότι η μέχρι σήμερα διαχείριση των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες έχει φέρει αποτέλεσμα καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διασωθεί. «Όχι μόνο έχουν διασωθεί, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αρχίζει πια, όχι μόνο να ανακάμπτει, άλλωστε βλέπετε τον εξαγωγικό τομέα, τη μεταποίηση τροφίμων, τον αγροτικό τομέα, συμβολαιακοί, τραπεζικοί… αναπτύσσονται λοιπόν, εργαλεία τα οποία αξιοποιούνται».

Σε ότι αφορά τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι υπάρχουν κλάδοι που ήδη αναλύονται και γίνονται ρυθμίσεις σε καθημερινή βάση.

Τα μεγάλα δάνεια αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, αφού σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να γίνει κάποια μετοχοποίηση και αλλού επέκταση της εξόφλησης, μείωση του επιτοκίου κλπ. Η επίλυση του θέματος, πρόσθεσε, συνδέεται στενά με την ανάπτυξη της οικονομίας και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως αυτό το αντιμετωπίζουμε.

 

«Ισχυρά κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες»

Τέλος, για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι δεν βλέπει το λόγο «διότι ούτως ή άλλως, οι τράπεζες οι ελληνικές είναι, από πλευράς κεφαλαίων πολύ σοβαρά και ισχυρά κεφαλαιοποιημένες». Αναφέρθηκε στις αυξήσεις κεφαλαίου και τόνισε ότι οι τράπεζες άντλησαν περισσότερα κεφάλαια απ’ ότι τους ζητήθηκε.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα