Με τη σφαίρα στη θαλάμη

«Οι διαφορές με την Ελλάδα είναι τεράστιες και δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος λίγες μόνο ώρες μετά τη σύνοδο κορυφής και τη συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ δήλωσε ότι το Ταμείο παίρνει το… καπελάκι των τεχνικών κλιμακίων του και φεύγει από το Brussels Group.
Ήταν μία πράξη που ναρκοθέτησε τις διαπραγματεύσεις (σ.σ. το αποκαλύπτει σήμερα Κυριακή η γερμανική εφημερίδα FAZ) και ενέπνευσε τον βρετανικό «Guardian» να παρομοιάσει τη… σκληράδα του Ταμείου με τον Κλιντ–«Dirty Harry»–Ίστγουντ.
Τι άλλο ενδιαφέρον μας είπε ο κύρος Ράις; Ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι μεν λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία, αλλά οι Έλληνες βγαίνουν στην σύνταξη 6 χρόνια νωρίτερα. Οι γνωρίζοντες από διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έκανε μια τελευταία προσπάθεια πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί μεταρρυθμίσεις σε «αποκρουστικά» θέματα όπως ΦΠΑ και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Κενό γράμμα…
Μεταρρυθμίσεις, λοιπόν… Θα πρέπει να πρόκειται για τη λέξη που έχει ακουστεί περισσότερο από κάθε άλλη στα χρόνια της κρίσης. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και η λέξη που έχει παραμείνει κενό γράμμα, μιας και οι εκάστοτε «διασώστες» είτε κούναγαν την παντιέρα των μεταρρυθμίσεων ως προπέτασμα καπνού για αυτά που δεν ήθελαν να κάνουν, είτε «βάφτιζαν» ως μεταρρυθμίσεις αυτά που σκόπευαν να εφαρμόσουν, αλλά ντρέπονταν να παραδεχτούν. Κι εξηγούμαστε…

Η «Α» έχει στηλιτεύσει την πρακτική όλων των κυβερνήσεων να κρύβουν κάτω από το χαλί τα κακώς κείμενα όπως το ασφαλιστικό. Κι έχουν δίκιο να γκρινιάζουν οι πιστωτές π.χ. για τις πρόωρες συντάξεις, όταν κι από τα επίσημα στοιχεία (βλ. έκθεση συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τον Φεβρουάριο του 2015) προκύπτει ότι περίπου το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων συνταξιοδοτείται ΣΗΜΕΡΑ πριν τα 55, λαμβάνοντας μέση σύνταξη ύψους 1.177 ευρώ!

Την παραπάνω στρέβλωση, ωστόσο, προσπάθησε να την αποκαταστήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν την αμφισβητούν ούτε οι νυν ένοικοι του Μαξίμου. Αντίθετα, το ΔΝΤ είναι εκείνο πιέζει την Αθήνα να εφαρμόσει την εύκολη συνταγή των περικοπών. Αν όντως η Ελλάδα είναι το δύστροπο τέκνο και ο κακός μπελάς της Ε.Ε., γιατί δεν απαιτούν από την κυβέρνηση μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση που θα φέρει έσοδα; Ή γιατί επιμένουν –αφελώς άραγε;– να λένε ότι οι ομαδικές απολύσεις εμποδίζουν τις επενδύσεις, αντί να πιέσουν την κυβέρνηση να άρει τα εμπόδια (γραφειοκρατία, παραθυράκια, κλειστά επαγγέλματα) άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας;

Ξέρουν στο ελληνικό ΥΠ.ΟΙΚ., στο ΔΝΤ και στην Κομισιόν ότι ένας δημοσιογράφος που εργάζεται με μπλοκάκι πηγαίνει στην μία ΔΟΥ και του αναγνωρίζουν εξαίρεση από τον ΦΠΑ και σε άλλη όχι; Ξέρουν στο ελληνικό ΥΠ.ΟΙΚ. και στους Θεσμούς ότι δεν υπάρχει διάταξη που να καθορίζει ρητά ποια έξοδα δικαιολογείται να περάσει στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων ο ίδιος ελεύθερος επαγγελματίας δημοσιογράφος του παραδείγματος;

Σε μία χώρα, λοιπόν, όπου χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από τη χρηματοδότησή της για να γίνει κανονική, δυστυχώς έχουν εξαντληθεί οι εύκολες λύσεις και στο τραπέζι υπάρχουν μόνο οι δύσκολες αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές το πρωί (Παρασκευή 12/6) το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι οι εταίροι έδωσαν στην Ελλάδα τελεσίγραφο 24 ωρών να καταθέσει ισχυρές επικαιροποιημένες προτάσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες οι απεσταλμένοι της ελληνικής κυβέρνησης Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντώνται στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των Θεσμών συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΔΝΤ.

Το σίγουρο είναι πως η σφαίρα έχει μπει στη θαλάμη και όλοι προσβλέπουν στην παρέμβαση του από μηχανής Θεού (λέγε με και λογική) ώστε να υπάρξει αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις. Μέχρι τότε, ας θυμούνται όλοι ότι εκτός από τον από μηχανής Θεό ελληνική εφεύρεση είναι και η τραγωδία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα