Σταμάτης Πανταζόπουλος: «Όλοι χρωστάμε κάπου…»

Σταμάτης Πανταζόπουλος
Σταμάτης Πανταζόπουλος

Η κρίση εμπνέει τελικά και τη σάτιρα. Εξάλλου, ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε ότι «ο κυνισμός συνίσταται στο να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι, και όχι όπως θα έπρεπε να είναι». Αυτή τη φράση θυμηθήκαμε όταν ακούσαμε τα σατιρικά τραγούδια του cd με τίτλο «Οι Χρεοφειλέτες» και υπότιτλο «επειδή όλοι χρωστάμε κάπου…». Και ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα όχι μόνο από την υπέροχη δουλειά, αλλά και από την πληθώρα και το ετερόκλητο των ονομάτων που συμμετέχουν στη δημιουργία του. Μια παρέα από επαγγελματίες όπως ο Βαγγέλης Δεληκούρας από τα Παιδιά απ’ την Πάτρα, ο Δημήτρης Ζμπέκος από τους Ζιγκ Ζαγκ, ο Βασίλης Κορδάτος από τους Παίδες εν τάξει, ο Γιώργος Δημητριάδης χωρίς τους Μικρούς Ήρωες, ο Άθως Δανέλλης γνωστός καραγκιοζοπαίχτης, ο Κώστας Δουμουλιάκας, η Νόνα Βουδούρη, ο Κώστας Τρουμπούκης, ο Δημήτρης Σάββας και ο Λάζαρος Ραζής, και ερασιτέχνες όπως ο Σταμάτης Πανταζόπουλος, ο Θανάσης Καμάς και ο Αντρέας Γαλανάκης. Η τραγική κατάσταση που ζούμε λόγω της οικονομικής κρίσης οδήγησε αυτή την ετερόκλητη παρέα στο να τη διακωμωδήσουν μέσα από τα 15 τραγούδια τους, και την εταιρεία Protasis Music να τα κυκλοφορήσει με ενθουσιασμό, όπως μας δηλώνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ένας από τους πρωτεργάτες της έμπνευσης και στιχουργός της, ο Σταμάτης Πανταζόπουλος.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Η εμπνεύστρια του εξωφύλλου του cd, Εύα Πανταζοπούλου
Η εμπνεύστρια του εξωφύλλου του cd, Εύα Πανταζοπούλου

«Χρεοφειλέτες»… Εμπνέει τελικά η κρίση, και μάλιστα τη σάτιρα;

«Η κρίση απογοητεύει και απελπίζει τους ανθρώπους. Αλλά ένα σύνολο τραγουδιών με μια τέτοια διάθεση θα ήταν σχεδόν αυτοκτονικό. Μας ήταν πιο λογικό να σχολιάσουμε την κατάσταση με μια σατιρική και αυτοσαρκαστική διάθεση παρά να μοιρολογήσουμε για τις δυσκολίες μας και την κατάντια μας ή να κουνήσουμε το δάχτυλο κάνοντας υποδείξεις Δεξιά – Αριστερά».

Σε ποιον ανήκει η πρωταρχική ιδέα για αυτό το cd;

«Δεν ανήκει σε κάποιον αποκλειστικά. Σε πολλούς από εμάς γυρόφερνε η ιδέα. Τελικά μπορούμε να πούμε ότι η ιδέα ήταν αποτέλεσμα των συζητήσεων στην παρέα. Από τέτοιες συζητήσεις γεννήθηκαν και τα περισσότερα “θέματα” που προσπαθήσαμε να τα κάνουμε τραγούδια. Κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι έχουμε αρκετό υλικό για να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα cd με ένα σύνολο τραγουδιών με σκωπτική διάθεση και με κεντρική ιδέα την κρίση και κυρίως τα χάλια μας».

O Κώστας Δουμουλιάκας, εμπνευστής του τίτλου «Οι Χρεοφειλέτες»
O Κώστας Δουμουλιάκας, εμπνευστής του τίτλου «Οι Χρεοφειλέτες»

Πώς δημιουργήθηκε αυτή η εκπληκτική ομάδα, καθ’ ότι μιλάμε για 15 τραγούδια και πολλαπλάσιους συνεργάτες;

«Είμαστε φίλοι. Υπάρχει ένας πυρήνας 6-7 ανθρώπων που συναντιόμαστε συχνά, έτσι κι αλλιώς, και συζητάμε και πίνουμε και κανένα τσιπουράκι για να μας βοηθήσει να μοιραστούμε τα προβλήματά μας. Οι υπόλοιποι ήταν οι στενοί φίλοι των φίλων μας ή οι άμεσοι συνεργάτες τους. Σε μια τέτοια “μάζωξη” μας βάφτισε και “Χρεοφειλέτες” ο Κώστας ο Δουμουλιάκας, όταν ρώτησε στο τραπέζι: “Υπάρχει σήμερα εδώ κανένας που να μη χρωστάει;”»  

Πέρα από τη συμμετοχή γνωστών ονομάτων μαζί με νέα πρόσωπα, εντύπωση προκαλεί το δέσιμο ανθρώπων με διαφορετικά ενδιαφέροντα, ακούσματα και ενασχολήσεις σε ένα ενιαίο αποτέλεσμα με απίστευτη επιτυχία. Πόσο δύσκολο στάθηκε αυτό να επιτευχθεί;

«Αυτό ήταν όντως ένας άθλος που τον πέτυχαν κυρίως ο Βασίλης ο Κορδάτος, ο Κώστας ο Τρουμπούκης και ο Κώστας ο Δουμουλιάκας με πολλή προσωπική δουλειά στις ενορχηστρώσεις, στην καθοδήγηση των μουσικών και στις ηχογραφήσεις. Και φυσικά με πολλή συζήτηση και θετική διάθεση από όλους τους υπόλοιπους».

Ο συνθέτης Βασίλης Κορδάτος
Ο συνθέτης Βασίλης Κορδάτος από τους Παίδες εν τάξει

Πόσο χρόνο χρειαστήκατε;

«Τέσσερα χρόνια! Ξεκινήσαμε επί Γιωργάκη, συνεχίσαμε επί όλων των ενδιάμεσων “συγκυβερνήσεων” και ολοκληρώσαμε επί Σύριζα. Και δεν κατάφερε κανείς από αυτούς να μας “ανακόψει”. Και αργήσαμε τόσο γιατί όλα έγιναν χωρίς χρήματα και στον ελεύθερο χρόνο όλων των συμμετεχόντων: συνθετών, στιχουργών, τραγουδιστών και μουσικών. Πάνω από 25 άνθρωποι συμμετείχαν γιατί “γούσταραν”».

Εντύπωση προκαλεί ακόμη και το εξώφυλλο: το μπουζούκι τυλιγμένο (κρεμασμένο) σε σχοινί! Ποιος το εμπνεύστηκε και τι θέλησε να μεταφέρει;

«Το εξώφυλλο ήταν μια ιδέα και εκτέλεση της κόρης μου Εύας Πανταζοπούλου. Της ζήτησα να σκεφτεί κάτι για εξώφυλλο, με βάση τα τραγούδια που ήταν έτοιμα τότε. Η ίδια ήταν ήδη “υπ’ ατμόν” για μετανάστευση και ήδη βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα. Το πώς δούλεψε το μυαλό της δεν τόλμησα να το ρωτήσω ποτέ. Απλώς την αποχαιρέτησα».

Ο Βαγγέλης Δεληκούρας από τα Παιδιά απ’ την Πάτρα
Ο Βαγγέλης Δεληκούρας από τα Παιδιά απ’ την Πάτρα

Κάποιες στιγμές που θα σας μείνουν αξέχαστες από την προετοιμασία των τραγουδιών;

«Η ενθουσιώδης συμμετοχή όλων και η ακόμη πιο ενθουσιώδης υποδοχή του πρωτόγονου υλικού μας από την Protasis Music και τον Νίκο τον Οικονόμου. Φοβόμασταν ότι δύσκολα θα δεχόταν κάποια εταιρεία να συζητήσει οτιδήποτε, για ένα τέτοιο cd, με τέτοια τραγούδια και τέτοιο εξώφυλλο».

Μια τόσο ετερόκλητη παρέα, και μάλιστα με περιεχόμενο δουλειάς τόσο σατιρικό, θα μπορούσε να προωθήσει με συναυλίες αυτό το αποτέλεσμα αλλά και τη διακωμώδηση των όσων ζούμε;

«Μοιάζει σχεδόν αδύνατο να καταφέρουμε να μαζευτούμε όλοι μαζί σε ένα χώρο την ίδια μέρα και ώρα, αλλά θα το προσπαθήσουμε και μπορεί και να το καταφέρουμε».

Νόνα Βουδούρη
Νόνα Βουδούρη

Πέρα από την επιτυχία, θα ευχόσασταν και διαχρονικότητα στους «Χρεοφειλέτες»;

«Θα ευχόμασταν να πάψουν να υπάρχουν οι λόγοι που κάνουν αυτά τα τραγούδια να μοιάζουν επίκαιρα. Θα προτιμούσαμε κάποια στιγμή να ακούγονται αταίριαστα με το παρόν μας. Ας μείνουν διαχρονικά μόνον σαν σήματα, σαν σημάδια, μιας δύσκολης εποχής για την Ελλάδα».

Ο καραγκιοζοπαίκτης Άθως Δανέλλης
Ο καραγκιοζοπαίκτης Άθως Δανέλλης

 

Στις 5 Ιουλίου η επίσημη παρουσίαση

ΕξώφΧρεοφειλέτεςUPLD (2)

Οι ΧΡΕΟΦΕΙΛΕΤΕΣ και η Protasis Music σας καλούν την Τρίτη 5 Ιουλίου και ώρα 21.30 στο δροσερό αίθριο του Art Polis café (ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ) στην επίσημη παρουσίαση του δίσκου «ΟΙ ΧΡΕΟΦΕΙΛΕΤΕΣ».

Ο καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης με το θέατρο σκιών του, θα παρουσιάσει το τραγούδι του «Οι Μανατζαραίοι».

Θα μιλήσει ο στιχουργός των τραγουδιών Σταμάτης Πανταζόπουλος, ενώ προσκεκλημένοι είναι και εκπρόσωποι των τραπεζών που θα μας ενημερώσουν για την πορεία των δανείων και οφειλών μας..!!

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο μοναδικός Βασίλης Χατζηιακώβου.

Θα ακολουθήσει γλέντι με τα τραγούδια του δίσκου και όχι μόνο…

Η είσοδος είναι ελεύθερη… για την έξοδο δεν εγγυόμαστε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα