«Σταμάτησε ο χρόνος»

Για το νέο τραγούδι τους μιλούν στην «Α» ο Δημήτρης Τσιβούλας και η Ειρήνη Ασημοπούλου

Από τη Spider Music κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι του συνθέτη Δημήτρη Τσιβούλα «Σταμάτησε ο χρόνος», με την υπέροχη φωνή της Ειρήνης Ασημoπούλου που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στο «Voice 2020». Εμείς εδώ στην «Α» πλησιάσαμε τους δύο υπέροχους καλλιτέχνες για μια ζεστή συζήτηση…

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Μιλήστε μας για το εξαιρετικό αυτό ζεϊμπέκικο, το «Σταμάτησε ο χρόνος».

Δημήτρης: «Είναι ένα αυτοβιογραφικό τραγούδι που έχω στο συρτάρι μου εδώ και κάποιο καιρό. Έψαχνα μια γνήσια λαϊκή φωνή για να το ερμηνεύσει. Η Ειρήνη το απέδωσε τέλεια. Από την αρχή “μπήκε” μέσα στο κομμάτι. Το έκανε δικό της».

Ειρήνη, σε γνωρίσαμε μέσα από το Voice. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου και πώς χαρακτηρίζεις την εμπειρία σου;

Ειρήνη: «Η συμμετοχή μου προέκυψε το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας ενός “στοιχήματος” που έβαλα με τους συνεργάτες μου. Εάν έχανα το στοίχημά μας, τότε θα έπρεπε να στείλω αίτηση συμμετοχής στο THE VOICE OF GREECE. Είναι το μοναδικό στοίχημα που χαίρομαι που έχασα. Η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό ήταν πραγματικά μαγική από κάθε άποψη».

Δημήτρη, το «Σταμάτησε ο Χρόνος» έρχεται μετά από τη μελοποίηση ενός θαυμάσιου ποιήματος του Νίκου Καββαδία. Μίλησέ μας γι’ αυτό.

Δημήτρης: «Ο λόγος για το ποίημα “Ένας Δόκιμος Στη Γέφυρα Εν Ώρα Κινδύνου”, από την ποιητική συλλογή “Μαραμπού”. Είναι ένα ποίημα το οποίο μελοποίησα στο μακρινό 1997, όταν ήμουν σε ηλικία 21 ετών. Το ερμηνεύει ένας νέος τραγουδιστής από την Πάτρα, ο Νικόλας Λάππας. Κυκλοφορεί από τη Spider Music. Κυκλοφορεί ως single και είναι ο προάγγελος ολοκληρωμένης δουλειάς με μελοποιημένα ποιήματα γνωστών ποιητών».

Πώς βιώσατε το «Μένουμε Σπίτι»;

Δημήτρης: «Με ηρεμεί η φύση. Μου δίνει ζωή η μουσική. Οπότε πήγα στο αγαπημένο μου χωριό, όπου εκεί δεν έχουμε παππούδες. Ασχολήθηκα με τα κηπευτικά μου, αλλά ταυτόχρονα βρήκα τον χρόνο και έψαξα μέσα μου. Έγραψα νέα τραγούδια τα οποία ευελπιστώ ότι θα κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή».

Ειρήνη: «Νομίζω πως η σωστή λέξη είναι “δημιουργικά”, γεγονός που γίνεται αντιληπτό και από την κυκλοφορία του καινούργιου μου τραγουδιού. Ήταν η πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, που είχα τόσο χρόνο να ασχοληθώ με εμένα και με όσα αναγκαστικά είχα παραμελήσει λόγω της έντονης καθημερινότητας. Ένα διάλειμμα που χρειαζόμουν τελικά».

Ο καλλιτέχνης πρέπει να επικοινωνεί με το κοινό του και με ζωντανές εμφανίσεις. Πράγμα αμφίβολο για αυτή τη σεζόν. Ανησυχείτε για το μέλλον;

Δημήτρης: «Όχι, δεν ανησυχώ για το μέλλον. Γενικά, βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο. Βέβαια διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, η οποία πιθανώς θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που προσεγγίζουμε την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και τη μουσική γενικότερα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια αναγκαστική, μεταβατική περίοδος, δύσκολη, η οποία όμως θα περάσει. Τα χαμόγελα θα ’ρθουν πάλι και οι σκηνές θα γεμίσουν όμορφες μουσικές».

Ειρήνη: «Από το πρώτο λεπτό που αποφασίζεις να εργαστείς ως καλλιτέχνης, ριζώνει μέσα σου το γεγονός ότι δεν σου παρέχει καμία βεβαιότητα για το οτιδήποτε.  Δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα η επικοινωνία με το κοινό, καθώς διευκολύνεται μέσω της τεχνολογίας. Μέσω του ίντερνετ μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την επικοινωνία. Απλώς θα ήθελα περισσότερο κοντά μας το κράτος. Αντίθετα, το κοινό μου αυτά τα χρόνια μού έχει δείξει την εκτίμηση και τον σεβασμό πέραν του δέοντος και στη μεταξύ μας σχέση ισχύει το “όπως αυτοί έτσι κι εγώ, όπως εγώ έτσι κι αυτοί”. Η τέχνη άλλωστε ποτέ δεν έπαυσε λόγω απόστασης, συνόρων, απαγορεύσεων κτλ. Η τέχνη πάντα ένωνε».

Ο πολιτισμός και η τέχνη, πέρα από έκφραση, είναι τελικά και συντροφιά, παρηγοριά, ανάταση ψυχής και απόδραση για τον τελικό αποδέκτη που είναι το κοινό;

Δημήτρης: «Ο πολιτισμός είναι τα πάντα. Είναι κατάθεση ψυχής. Γεννιέται από ψυχή και μιλάει σε ψυχή. Το κοινό έχει ανάγκη τον πολιτισμό. Ένα τραγούδι, μια σύνθεση, ένα έργο, ένα βιβλίο, ένας πίνακας ζωγραφικής, οτιδήποτε, είναι αρκετά για να κάνουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο για μέρες ολόκληρες. Ο πολιτισμός είμαστε εμείς. Είναι η δημιουργία μας, η ελπίδα μας, το χθες, το σήμερα και το αύριό μας».

Ειρήνη: «Λέγεται συχνά πως οι μουσικοί, οι καλλιτέχνες και όσοι καταπιάνονται με αυτήν έχουν ψυχή μικρού παιδιού. Η τέχνη έχει την ικανότητα να αναζωογονεί την ψυχή μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να κινούμαστε σε άλλα επίπεδα. Ηρεμεί τον νου και την ψυχή. Κάθε στιγμή της ζωής μας έχει μέσα της ένα κομμάτι τέχνης άλλωστε. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας. Κομμάτι της ψυχής μας και μόνιμος σύντροφος της ζωής μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα