Πάνος Γαληνός: «Τραγουδώ για την ευκαιρία στη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη»

Ο ήδη καταξιωμένος τραγουδοποιός μιλά στην "Α" για το πώς βίωσε το "Μένουμε Σπίτι" και για το πώς ονειρεύεται το αύριο

Ο Πάνος Γαληνός είναι ένας ήδη καταξιωμένος καλλιτέχνης με σημαντικές συνεργασίες και βάση του τη Μυτιλήνη, την οποία λατρεύει. Το «Μένουμε Σπίτι» στάθηκε για μερικούς καλλιτέχνες πηγή έμπνευσης, ώστε αυτή η παραμονή στην καραντίνα να γίνει συνείδηση μέσα από έναν διασκεδαστικό – ψυχαγωγικό τρόπο. Και ποιος τρόπος θα ήταν πιο ενδεδειγμένος από τη μουσική… Ο Πάνος Γαληνός μάς μιλά για τη μουσική εκδοχή τού «Μένουμε Σπίτι», αλλά και για το πώς τη βίωσε και πώς θα συνεχίσει καλλιτεχνικά και όχι μόνο μετά από αυτήν την εμπειρία…

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Το «Μένουμε Σπίτι» πέρασε από τη ζωή μας. Πώς το είδες ως καλλιτέχνης;

«Για μένα, όπως και για πολλούς καλλιτέχνες φαντάζομαι, ήταν μια ευκαιρία να γράψω καινούργια τραγούδια, να ακούσω επίσης πολλά καινούργια τραγούδια άλλων συναδέλφων, αλλά και να δω τη μουσική μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, ίσως περισσότερο ρομαντικό, όπως ένας έφηβος που ξεκινάει για παράδειγμα να μάθει από την αρχή κιθάρα. Μέσα από όλο αυτό προέκυψε και ένα τραγούδι μου με τίτλο “Μένουμε Σπίτι” που άρεσε πολύ».

Η μουσική και το τραγούδι βρήκε ένα πολύ πρόσφορο έδαφος όλο το προηγούμενο διάστημα. Τελικά, η μουσική μάς αφορά όλους και οι καλλιτέχνες ήλθαν πιο κοντά μας από ποτέ;

«Σαφέστατα οι καλλιτέχνες ήλθαν περισσότερο κοντά στο κοινό, γιατί από τη μία μεριά μεγάλωσε η ανάγκη του κόσμου για μουσική ως παρέα στην καραντίνα, ενώ από την άλλη οι περισσότεροι καλλιτέχνες έκαναν live streaming μέσα από το σπίτι τους, οπότε όλο αυτό μας έφερε πιο κοντά. Σας πληροφορώ ότι από αρχές Μαρτίου κάθε Σάββατο έκανα live από το σπίτι μου διαδικτυακά και ο κόσμος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά».

Το ερώτημα είναι, από εδώ και πέρα, τι θα γίνει με την τέχνη και τον πολιτισμό. Θα μπορέσουν όλοι όσοι υπηρετούν αυτόν τον χώρο, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν;

«Δύσκολα τα πράγματα στον τομέα αυτό. Ακούγονται πολλά, απαισιόδοξα σενάρια κυρίως. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος γιατί και στην αρχή της κρίσης το 2010 πάλι είχαμε παρόμοιους φόβους. Δεν θα πω ότι δεν φοβάμαι, όμως πάντα πιστεύω ότι ο Έλληνας (μουσικός) προσαρμόζεται και βρίσκει τρόπους και λύσεις. Ωστόσο, εγώ παλεύω και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης για την ευκαιρία στη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη…»

Επίσης, μεγαλώνει η ανάγκη για στήριξη ευπαθών ομάδων, ιδρυμάτων και φορέων. Να αναμένουμε κάποια εμφάνισή σου για φιλανθρωπικό σκοπό όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν;

«Ναι, δεν μπορώ ακόμη να αποκαλύψω ημερομηνίες και λεπτομέρειες, πάντως ετοιμάζεται στη Μυτιλήνη το προσεχές διάστημα μια μεγάλη συναυλία στήριξης των μουσικών που έχασαν τις δουλειές τους, και θα συμμετάσχω κι εγώ».

Υπηρετείς το λαϊκό-ερωτικό τραγούδι. Και έχεις στο βιογραφικό σου συνεργασίες – όνειρο ζωής. Μίλησέ μας γι’ αυτές.

«Μεγάλη τιμή και χαρά το τραγούδι με τίτλο “Άσ’ το να τελειώσει” που κυκλοφόρησε το 2013 σε μουσική Χρήστου Δάντη και στίχους του Νίκου Σαρή. Επίσης το 2018 κυκλοφόρησε το τραγούδι με τίτλο “Ρούχο στην πλάτη” σε στίχους του Γιάννη Πάριου και μουσική του Χάρη Βαρθακούρη. Συνεργασίες όνειρα ζωής πραγματικά όπως το είπατε…»

Τι άλλο μας ετοιμάζεις καλλιτεχνικά;

«Για το καλοκαίρι που έρχεται, ετοιμάζω ένα καινούργιο τραγούδι με ιδιαίτερο στίχο και μουσική, διαφορετικό από ό,τι έχω πει μέχρι τώρα, καθώς επίσης και ένα ντουέτο προς το τέλος του καλοκαιριού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα