Λεωνίδας Λοϊζίδης: «Ελλάδα, ο πολιτισμός που ζηλεύουν οι ξένοι!»

Εραστής της αρχαίας τραγωδίας, ο βραβευμένος από τον δήμο της Νέας Υόρκης, το Αμερικανικό Κογκρέσο και όχι μόνο σκηνοθέτης, Λεωνίδας Λοϊζίδης, εδώ και δέκα χρόνια μεταδίδει τα μηνύματα των αρχαίων Ελλήνων τραγωδών με παραστάσεις τόσο σε σημαντικά θέατρα της Νέας Υόρκης, όσο και με περιοδείες στην Αμερική και στην Ευρώπη.Τον γνωρίζω αρκετά χρόνια, μάλιστα συνεργάστηκα μαζί του στην «Ορέστεια» του Αισχύλου που ανέβασε το 2010, μια παράσταση που σημείωσε απίστευτη επιτυχία στα θέατρα του off-Broadway αλλά και σε ολόκληρη την Αμερική μέσω της μεγάλης περιοδείας που πραγματοποίησε με τον θίασό του με πρωταγωνίστρια –όπως και σε όλες τις παραστάσεις– την αγαπημένη του σύντροφο Ευτυχία. Σημαντικός σταθμός για την καριέρα του στην Αμερική οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, όπου συνοδοιπόρο του σ’ εκείνο το ταξίδι είχε τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τώρα ετοιμάζεται να ανεβάσει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, με 20 Αμερικανούς ηθοποιούς στο «Queens Theatre». Καθώς βρέθηκε ινκόγκνιτο για λίγες ημέρες στην Αθήνα, δεν έχασα την ευκαιρία να τον συναντήσω και να κλέψω λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του για την «Α». Κι εκείνος, ευγενής ων, δεν μου αρνήθηκε…

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Κύριε Λοϊζίδη, πόσα χρόνια διαμένετε μόνιμα στην Νέα Υόρκη;

«Βρίσκομαι στην Αμερική και ειδικά στην Νέα Υόρκη, όπου δραστηριοποιούμαι θεατρικά, περίπου δέκα χρόνια».

Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να πάρετε αυτήν την σημαντική απόφαση;

 «Η Νέα Υόρκη δεν είναι άγνωστη πόλη για μένα. Εδώ σπούδασα, τόσο στο Πανεπιστήμιο της ΝΥ όσο και στην Ακαδημία Κινηματογράφου της ΝΥ. Εδώ ονειρεύτηκα την καλλιτεχνική μου καριέρα, επομένως ήταν φυσικό επακόλουθο να επιστρέψω εδώ και να κοινωνήσω την Ελλάδα και το αρχαίο της θέατρο σε όλο τον κόσμο».

Στόχος ζωής η ανάδειξη της αρχαίας τραγωδίας στο Μρόντγουεϊ;

«Είμαι ερωτευμένος με την αρχαία ελληνική τραγωδία. Μέσα στις φλέβες μου κυλάνε όλα εκείνα τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, και το παγκόσμιο μήνυμα που από τότε μετέδιδαν. Κλασικά και επίκαιρα πάντα. Από εκεί και πέρα, όμως, θέλω να την δω στα σχολεία της Αμερικής. Αυτό είναι το όνειρό μου και γι’ αυτό θα παλέψω πια».

Έχετε βραβευτεί για την προσφορά σας στην Αμερική σχετικά με το έργο σας να κάνετε γνωστή την αρχαία τραγωδία εκεί. Τι σας λέει αυτό;

«Τα βραβεία δεν είναι αυτό που επιζητώ, απλώς έρχονται… Εκείνο που επιζητώ είναι η αντανάκλασή τους στο πολιτισμικό γίγνεσθαι».

Υπήρξαν κάποιοι που σας στήριξαν σε αυτό το πολυδάπανο εγχείρημά σας;

«Ξέρετε, πάντα ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι. Άνθρωποι-στηρίγματα σε ένα τόσο μεγάλο όνειρο. Νίκος Μούγιαρης, Φίλιπ Χρίστοφερ, Gerry Ranglas… τι να πρωτοπώ για αυτούς τους τρεις υπέροχους ανθρώπους…»

Ποια έργα έχετε ανεβάσει μέχρι στιγμής στην Νέα Υόρκη;

«Τι να πρωτοθυμηθώ… “Bάκχες”του Ευριπίδη, “Oρέστεια” του Αισχύλου, “Τρωάδες” του Ευριπίδη, “Eλένη”, “Ιφιγένεια”, “Αντιγόνη”…»

Γιατί αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με Αμερικανούς ηθοποιούς;

«Ναι, είναι μια ιδιαιτερότητα. Ξέρετε, είναι σαν παιδιά που πρωτογνωρίζουν ένα διαφορετικού είδους θέατρο με μια διαφορετική φόρμα, η οποία τους παρέχει την δυνατότητα να αντιληφθούν την διαφορά του δράματος με την τραγωδία. Αυτοί στις σχολές τους έχουν γνωρίσει το δράμα στην καλύτερη των περιπτώσεων με τον Σαίξπηρ. Έτσι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους τους, διότι και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το θέατρο ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα. Επιπλέον, το έργο γράφτηκε σε μια εποχή που η Αθήνα αγωνιζόταν να δημιουργήσει ένα νομικό σύστημα αρκετά ισχυρό για να αντικαταστήσει το Παλαιό Δίκαιο: έγκλημα-εκδίκηση. Παρόλο που έχουν περάσει 2.500 χρόνια από τότε, το ζήτημα αυτό εξακολουθεί να υφίσταται».

Δηλαδή, θεωρείτε αυτήν την τραγωδία επίκαιρη;

«Όσο δεν φαντάζεστε! Όπως και όλες τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, δηλαδή. Τα παγκόσμια οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε οπισθοδρόμηση. Οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, εκτός από συγκλονιστικά έργα τέχνης, είναι βατήρες του δυτικού πολιτισμού. Το θέατρο άλλωστε λειτουργούσε από την Αρχαία Ελλάδα ως σχολείο αγωγής της ψυχής και του πνεύματος, μέσα από τα μεγάλα παραδείγματα των τραγικών ηρώων…»

Το κοινό σας αποτελείται μόνο από την Ομογένεια, ή έρχονται και αμιγώς Αμερικανοί;

«Όσο και αν σας κάνει εντύπωση, το κοινό μου αποτελείται κατά 80% από Αμερικανούς και 20% από Έλληνες της Ομογένειας. Γι’ αυτό και τα έργα μου ακούγονται στην αγγλική γλώσσα».

Γνωρίζω ότι έχετε δυο υπέροχες πανέμορφες κορούλες. Δεν είναι δύσκολος ο δρόμος που τραβήξατε με μια τόσο απαιτητική καριέρα;

«Ναι, δύσκολος δρόμος. Όμως τα παιδιά μου είναι η ανάσα μου, το αίμα που κυλάει στις φλέβες μου. Λατρεύω τα κοριτσάκια μου και θα τα λατρεύω όσο ζω. Θα προσπαθήσω να είμαι κοντά τους, όσο μπορώ περισσότερο. Είναι ό,τι πιο όμορφο μου έδωσε τόσο απλόχερα η ζωή… μαζί με την σύντροφό μου Ευτυχία, την αγαπημένη μου συνοδοιπόρο σε αυτόν τον δύσκολο καλλιτεχνικό δρόμο».

Θα μας αναφέρετε κάποιους γνωστούς καλλιτέχνες που παρακολούθησαν κάποιες από τις παραστάσεις σας;

«Χμμμ… Να θυμηθώ τον Αλ Πατσίνο, τον Ήθαν Χοκ, την Γκλεν Κλόουζ, την Λόρα Λίνεϊ… και άλλοι που τώρα δεν θυμάμαι. Εκείνο που θυμάμαι όμως είναι ο ενθουσιασμός τους βλέποντας τις αρχαίες τραγωδίες στον δικό τους τόπο».

Θα σας ενδιέφερε να δραστηριοποιηθείτε στην Ελλάδα και να συνεχίσετε το έργο σας στην χώρα που γέννησε την τραγωδία;

«Εγώ παλεύω για την Ελλάδα από εδώ που είμαι. Νομίζω πως η παρουσία μου στο εξωτερικό βοηθάει περισσότερο στο να αποκατασταθεί η ζημιά που έκαναν όλοι εκείνοι που την δυσφήμισαν τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο σουβλάκι και τζατζίκι. Η Ελλάδα είναι πολιτισμός, ένας πολιτισμός που οι ξένοι ζηλεύουν αλλά και θαυμάζουν. Εγώ, ζώντας στην Αμερική, τους προσφέρω την γνωριμία τους μαζί του. Πιστεύω ότι έτσι υπηρετώ περισσότερο και ουσιαστικότερα την πατρίδα μου».

Τι είναι το νέο Εκπαιδευτικό Δωρεάν Πρόγραμμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και ποιους αφορά;

«Το νέο Εκπαιδευτικό Δωρεάν Πρόγραμμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής με το Πολιτιστικό Τμήμα αφορά όλους τους πολίτες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την θεατρική τέχνη ανεξαρτήτως ηλικίας».

Το πρόγραμμα είναι πράγματι δωρεάν;

 «Ακριβώς! Μας ενδιαφέρει η μετάδοση της γνώσης γύρω από την αρχαία ελληνική τραγωδία».

Ποιοι θα διδάσκουν;

«Εγώ και η Ευτυχία Λοϊζίδου».

Τι περιλαμβάνει;

«Εβδομαδιαία θεατρικά εργαστήρια Υποκριτικής και Αυτοσχεδιασμού για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, ενώ επεκτείνεται σε νέες δράσεις για το πλατύ κοινό, για όσους θέλουν να γνωρίσουν “εκ των έσω” την προετοιμασία μιας παράστασης, θεατές που θέλουν να έχουν ενεργή συμμετοχή στις πρόβες και τις παραστάσεις και να μάθουν κρυφές πτυχές από την ιστορία και την λειτουργία των σκηνών του. Ταυτόχρονα, θέλοντας να εμβαθύνει τους δεσμούς των νέων με την πραγματικότητα του επαγγέλματος, προσκαλεί σε δράσεις σχετικά με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και προσφορά. Τέλος, ενισχύει τις παράλληλες δράσεις του με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις και στέκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με ειδικό πρόγραμμα για την θεατρική τέχνη στα σχολεία».

Σε πόσους κύκλους χωρίζεται;

«Μιλάμε για τρεις κύκλους. Ο πρώτος κύκλος του μαθήματος περιλαμβάνει την γνωριμία με τους αρχαίους τραγικούς ποιητές και τα έργα τους. Θα ανακαλύψουμε την εποχή που ζούσε ο καθένας απ’ αυτούς και τις συνθήκες (ιστορικές – κοινωνικές) κάτω απ’ τις οποίες έγραψε. Παράλληλα με την “θεωρητική” αυτή γνωριμία, θα έρθουμε και σε μια πρώτη επαφή με αυτά τα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης και θα καταπιαστούμε με την ανάλυσή τους. Τέλος θα διδαχθούμε τον κλασικό τρόπο που παίζονταν μέσα από την πρακτική μας εξάσκηση με μονολόγους.

»Στον δεύτερο κύκλο του μαθήματος θα ασχοληθούμε με ολόκληρες σκηνές από έργα του αρχαίου ρεπερτορίου θέλοντας να κατανοήσουμε καλύτερα το σκεπτικό των ηθοποιών μέσα στην τραγωδία και την κωμωδία λειτουργώντας συλλογικά σε μια προσπάθεια προσέγγισης της θεϊκής υπόστασης των προσώπων-χαρακτήρων. Θα έρθουμε πιο κοντά στους χαρακτήρες των ηρώων και θα ανακαλύψουμε μία νέα πραγματικότητα πολύ μακρινή αλλά και συνάμα τόσο οικεία με την δική μας.

»Στον τρίτο κύκλο του μαθήματος θα επιχειρήσουμε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στις μορφές που απαρτίζουν το Αρχαίο Δράμα. Θα δουλέψουμε πάνω σε κλασικούς μονόλογους».

 Πού μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες;

«Μπορούν να απευθύνονται στο e-mail: lloizidis@hotmail.com, ή μπορούν να ζητούν πληροφορίες στο τηλέφωνο (917)854-9577».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα