ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: «Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τον ΦΠΑ»

Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά οι μεγάλες αναγκαιότητες που άπτονται της οικονομίας και της κοινωνίας δεν μπορούν να περιμένουν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η δουλειά που ξεκίνησε για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί με εντεινόμενους ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αύξηση του ΦΠΑ οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή εντάθηκαν την τουριστική περίοδο, με περίπου 5.500-6.000 επιχειρήσεις να ελέγχονται πλέον κάθε εβδομάδα. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό –και αποδεκτό– ότι δεν υπάρχει άβατο για τις φορολογικές υπηρεσίες, και τα δημόσια ταμεία δεν έχουν την πολυτέλεια να απολέσουν ούτε ένα ευρώ από τον ΦΠΑ. Κι αυτό γιατί είναι βάρβαρο να αυξάνεις τον ΦΠΑ και αυτός να καταλήγει στις τσέπες κάποιων επιτηδείων.

Έσοδα από ΦΠΑ στα νησιά

Το 2014 είχαμε περισσότερους τουρίστες από το 2013 και είχαμε στις τουριστικές περιοχές πτώση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 30%. Οι μέθοδοι φοροδιαφυγής είναι τόσες πολλές, που το Δημόσιο θα χάσει έσοδα. Όταν το Δημόσιο αναγκάζεται να βάζει σκληρά μετρά για μικρά σχετικά ποσά, π.χ. για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που είναι περίπου στα 160 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να ανέχεσαι να χάνεις κάθε χρόνο 15 δισ. ευρώ σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Το ποσοστό των φόρων ανά υπόθεση φοροδιαφυγής φέτος ήταν πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό των φόρων που είχαμε το 2014, και αυτό δείχνει μια στροφή και μια κατεύθυνση του μηχανισμού.

Οι έλεγχοι των φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, που γίνεται από συγκεκριμένο ελεγκτικό κέντρο, είχε το πρώτο 7μηνο του 2014 εισπραξιμότητα 260.000 ευρώ, ενώ το πρώτο 7μηνο του 2015 680.000 ευρώ ανά υπόθεση. Γίνεται μία δουλειά λοιπόν που πρέπει να ενισχυθεί, πρέπει να οργανωθεί, πρέπει να γίνει πολύ καλύτερη. Θα ενδυναμωθεί ο ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως το προβλέπει και η συμφωνία με τους δανειστές, και θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το ΣΔΟΕ εκεί.

Είναι καλό να μην υπάρχει κανενός είδους πολιτική, κομματική, συνδικαλιστική ή άλλου είδους παρέμβαση στη λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών του Δημόσιου, αλλά πρέπει να δούμε και τη δυνατότητα του ελέγχου της Βουλής στις Ανεξάρτητες Αρχές.

Περιουσιολόγιο έως τον Νοέμβριο

Το περιουσιολόγιο θα καταγράψει πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο πολίτης. Αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε πλήρη εικόνα της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, π.χ. για τα ακίνητα στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν να φορολογείς τον συνταξιούχο με ΕΝΦΙΑ και κάποιος με μεγάλη ακίνητη περιουσία να μη φορολογείται. Αν κάποιος δεν δηλώσει π.χ. ένα ακίνητο στο Λονδίνο που έχει, θα έχει τόσο μεγάλα πρόστιμα που θα αγγίζουν την αξία του. Οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν χρήματα που έχουν σπίτι τους. Δεν θα πάμε σε υπερβολές, αλλά αν κάποιος έχει 500.000 ευρώ στο σπίτι θα πρέπει να τα δηλώσει. Δεν θα ταλαιπωρήσουμε τον πολίτη, θα ασχοληθούμε με τα μεγάλα εισοδήματα.

100 δόσεις 

Οι 100 δόσεις είναι ένα πολύ σωστό μέτρο. Ανακούφισε πολλά φυσικά πρόσωπα και πολλούς επιχειρηματίες. Περίπου 1.000.000 κωδικοί έχουν ενταχθεί. Υπάρχουν βεβαίως συμπολίτες μας που εντάχθηκαν, ενώ είχαν τα χρήματα, και μάλιστα πολλοί την περίοδο των capital controls εξόφλησαν το χρέος τους. Θα δούμε λοιπόν ποιοι είχαν και έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε λιγότερες δόσεις. Επιπλέον, έχει εξισορροπήσει το επιτόκιο των δόσεων γιατί είχαμε επιτόκια 3%, 5%, 8%. Πλέον όλα είναι 5%. Με βάση τον τελευταίο νόμο, υπάρχει και διαγραφή οφειλών κάτω από 20.000 ευρώ για όσους δεν έχουν εισοδήματα.

Πιο δίκαιος ο ΕΝΦΙΑ το 2016

Ο ΕΝΦΙΑ θα έχει μικρές διαφορές για το 2015, ωστόσο για το 2016 δεν θα υπάρξει ΕΝΦΙΑ, αλλά ένας φόρος στην ακίνητη περιουσία που θα μελετηθεί η εσωτερική κατανομή του και η λειτουργία του. Θα είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός ο φόρος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα