ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Κυριάκος Κυτούδης: «Ποίηση, η διέξοδος για ν’ αντέξεις την αλήθεια»

Ο δημιουργός του ποιητικού έπους «Ελιαμιάδα» δίνει συνέντευξη στην Καίτη Νικολοπούλου για το σημαντικό παγκοσμίως έργο του

«Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι καινούργιο μετά την Ιλιάδα και την Οδύσσεια». Αν όμως ο μεγάλος θαυμαστής του Ομήρου, Γάλλος συγγραφέας Ραιημόν Κενώ, δεν είχε αποβιώσει το 1976 και ζούσε σήμερα, θα επέμενε άραγε στην άποψή του; Σίγουρα, η αξία και η διαχρονικότητα των έργων του Ομήρου δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες δημιουργίες από νέους ποιητές;

Ο κ. Κυριάκος Κυτούδης διδάχθηκε από τον Όμηρο, σεβάστηκε το έργο του και θέλησε να δημιουργήσει το δικό του, με απόλυτο δέος στον πρωτοπόρο πρόγονό του. Αφιερώνοντας χρόνο και γνώσεις τόλμησε να δημιουργήσει το δικό του ποιητικό έπος με τίτλο «Ελιαμιάδα». Ένα έργο που αποτελείται από 12.138 ομοιοκατάληκτους στίχους σε δακτυλικό εξάμετρο, όπως το ομηρικό μέτρο δηλαδή, και χωρίζεται σε εννέα ραψωδίες. «Μου πήρε σαράντα χρόνια προετοιμασίας στη συνολική γνώση για να μπορέσω να γράψω την “Ελιαμιάδα”», όπως μας εξηγεί ο ίδιος στη συνέντευξη που με τόση καλοσύνη και ευγένεια παραχώρησε στην «Α». Εντυπωσιακό! Ο στόχος του; «Σε όλο το έργο προάγονται ο πολιτισμός, ο άνθρωπος, ο σεβασμός στη φύση και το περιβάλλον, καθώς και τα μεγάλα ιδεώδη, αξίες και ιδανικά», ενώ παράλληλα θέλει να προωθήσει την Αρχαιοελληνική Διατροφή & Γαστρονομία μέσω του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις».

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

«Ελιαμιάδα»: Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο, μετά την Ιλιάδα του Ομήρου

 Κύριε Κυτούδη, είστε πολυγραφότατος. Πόσα βιβλία έχετε εκδώσει μέχρι στιγμής;

«Η “Ελιαμιάδα” είναι το δωδέκατο βιβλίο μου. Έχω δέκα ποιητικές συλλογές, δύο θεατρικά, πάνω από 6.000 ποιήματα και 2.500 τραγούδια».

Πώς ξεκίνησε αυτό το μαγικό ταξίδι στον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων;

«Όπως όλα τα ωραία πράγματα συνήθως. Από ένα γιατί, και με αμφιβολία για τα πάντα. Έτσι, ξεκίνησα να τα ανακαλύπτω μέσω της ποίησης, που για μένα αναμφίβολα είναι το μόνο όχημα που σε οδηγεί σε όλες τις ατραπούς. Όμως η αλήθεια, ξέρετε, πονάει… Κάποτε, έλεγα πως “ποίηση, δεν είναι αυτό που σου δίνει φτερά για να πετάξεις, αλλά αυτό που σου μαθαίνει ότι, για να πετάξεις, δεν χρειάζεσαι φτερά”. Εδώ και πολλά χρόνια, όμως, λέω πως “ποίηση, είναι η διέξοδος για ν’ αντέξεις την αλήθεια”. Έτσι, με αυτήν τη διέξοδο πορεύομαι παντού».

Επί πλέον, είστε και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις». Θα μας εξηγήσετε τον τίτλο;

«Το όνομα “Έλξευσις” δημιουργήθηκε από τη λογοτεχνική ομάδα του Ινστιτούτου και σημαίνει: Ελ (όπως Ελ – λάς), που είναι το εκλυόμενο φως, + ξεύσις = κατεργασία (λάξευσις). Συνεπώς το “Έλξευσις” σημαίνει: η κατεργασία του εκλυόμενου φωτός, της ενέργειας».

Πότε ιδρύθηκε και από ποιους;

«Ιδρύθηκε το 2016 από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με προσφορά στον πολιτισμό. Το μεγαλύτερο όμως ατού του Ινστιτούτου είναι ότι απαρτίζεται από ένα “Συμβούλιο Σοφών”. Ανθρώπους που ξεχώρισαν παγκοσμίως για τη συνολική τους προσφορά στον πολιτισμό, στις επιστήμες και στον άνθρωπο. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός με ιδέες και λύσεις για την υλοποίηση των μεγάλων στόχων μας όπως:

»-Δημιουργία Θεματικού Πάρκου

»-Ίδρυση Ρητορικής Σχολής

»-Διαλεκτική βιβλιοθήκη κ.ά.».

Ποιος είναι ο σκοπός αλλά και το έργο του Ινστιτούτου;

«Ο γενικός σκοπός μας είναι η διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού παγκόσμια. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω συνεργασιών, προγραμμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων δράσεων μέσω των τομέων του Ινστιτούτου. Η τελευταία μας καινοτομία είναι ο τομέας “Έλγευσις”, που δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο και αφορά την Αρχαιοελληνική Διατροφή & Γαστρονομία. Αποτελείται από Δειπνολόγους καταξιωμένους στον χώρο, έχοντας ήδη παραθέσει αρκετά επίσημα δείπνα, και  έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Επιπλέον, μπορούμε να διδάξουμε σε σχολές μαγειρικής την αρχαιοελληνική διατροφή, ενώ μέσω του καινοτόμου προγράμματος του Ινστιτούτου “Ελιαμική διατροφή & Γαστρονομία” και την επιστημονική ομάδα που το στελεχώνει, μπορούμε πλέον να διδάξουμε και  θεραπευτική διατροφή & γαστρονομία».

«Ελιαμιάδα», το δεύτερο μεγαλύτερο έργο μετά την «Ιλιάδα» του Ομήρου, όπως συστήνετε το μεγαλειώδες πράγματι νέο σας πόνημα. Πώς σας ήρθε η ιδέα αυτής της δύσκολης συγγραφής;

«Ξεκίνησε από την ανάγκη εισαγωγής στο παγκόσμιο πρόγραμμα του Ινστιτούτου, και στην πορεία ήτανε πλέον θέμα επιλογής, γνώσης και ας μου επιτραπεί δυνατότητας. Επέλεξα να το κάνω όσο πιο δύσκολο γίνεται. Έτσι, σε απόλυτο δακτυλικό εξάμετρο, είναι μετά την “Ιλιάδα” το μοναδικό έργο με ομοιοκατάληκτο στίχο.

»Παγκόσμια, βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα ανάμεσα στα μεγαλύτερα έπη που έχουν γραφτεί σε όλες τις γραμματείες».

Μιλάμε για ένα ποιητικό έπος, σωστά;

«Ναι, είναι ποιητικό έπος. Έχει έναν βασικό πρωταγωνιστή, και ως προς τη δομή του χωρίζεται σε ραψωδίες».

  Από πόσους στίχους αποτελείται η «Ελιαμιάδα»;

«Από 12.138 ομοιοκατάληκτους στίχους σε δακτυλικό εξάμετρο (Ομηρικό μέτρο). Ο 1ος στίχος είναι δακτυλικός εξάμετρος 17σύλλαβος καταληκτικός, δηλαδή αποτελείται από πέντε πόδας και στο τέλος έχει σπονδείο ή τροχαίο, και ο 2ος στίχος, δακτυλικός εξάμετρος με πενθημιμερή τομή, άρσεις των βραχέων στον τρίτο και έκτο πόδα».

Σε πόσες ραψωδίες χωρίζεται;

«Χωρίζεται σε εννέα ραψωδίες. Οι πρώτες πέντε αποτελούνται από 1.618 στίχους εκάστη, δηλαδή το χρυσό Φ των αρχαίων Ελλήνων, τον αριθμό της τελειότητας. Οι επόμενες τέσσερεις, από 1.012 στίχους. Το έργο είναι κυρίως αλληγορικό και ο πρωταγωνιστής που είναι ο Ελίαμος, μυείται στα στοιχεία του ανθρώπου, της φύσης και άλλα. Τελικά μέσα από περιπέτειες, του δίδεται η απόλυτη γνώση για να τη μεταδώσει προς όφελος του ανθρώπου, τόσο για την πνευματική του ανέλιξη, όσο και για τη σωματική του υγεία και θεραπεία, μέσω της φύσης και της διατροφής και, πάντοτε, με βάση την αρχαιοελληνική γνώση. Σε όλο το έργο προάγονται ο πολιτισμός, ο άνθρωπος, ο σεβασμός στη φύση και το περιβάλλον, καθώς και τα μεγάλα ιδεώδη, αξίες και ιδανικά».

Το έργο σας είναι γραμμένο στη δημοτική. Ωστόσο, εμπεριέχονται και τοπικές διάλεκτοι. Γιατί αυτό;

«Με βάση τη νεοελληνική, επέλεξα να είναι συγχρόνως ένα έργο που θα περικλείει στοιχεία από όλη σχεδόν τη διαλεκτική κληρονομιά της Ελλάδος. Έτσι, εμπεριέχονται: οι αυτόχθονες γλώσσες, αρχαίες και νέες διάλεκτοι, και γλωσσικά ιδιώματα, σε σύνολο 77».

Σε κάθε σελίδα έχετε επισυνάψει και επεξήγηση/ετυμολογία κάποιων όρων. Πόσο σας δυσκόλεψε αυτό;

«Αυτό όφειλα να το κάνω για ευκολία του αναγνώστη. Η δυσκολία ήτανε ότι ο κάθε στίχος έπρεπε να είναι ομοιοκατάληκτος με τον επόμενο, π.χ. ο πρώτος στίχος σε αρχαία Δωρική και ο δεύτερος σε Βυζαντινή και Λόγια γραμματεία. Κι επειδή το μέτρο είναι μαθηματικό, ο κάθε στίχος ήτανε ένα θεριό που έπρεπε κυριολεκτικά να δαμάσω».

Τι θέλετε να επιτύχετε με αυτήν την έκδοση;

«Πρώτον, την εκκίνηση του παγκόσμιου προγράμματος “Ελιαμική Διατροφή & Γαστρονομία” του Ινστιτούτου.

»Δεύτερον, τα όσα επί σειρά ετών ευαγγελίζομαι ότι η ποίηση σαφώς και διδάσκεται. Διέπεται από τέχνες και δεν είναι απλώς σκέφτομαι και γράφω. Χωρίς τη γνώση των τεχνών της ποιήσεως, φυσικά δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το έργο.

»Και τρίτον, χωρίς να είναι αυτοσκοπός, αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο αρκεί κανείς να έχει τα εχέγγυα για να το κάνει, που σημαίνει μια ατέλειωτη μαθητεία για τα πάντα και δη στην ποίηση. Προσωπικά, μου πήρε σαράντα χρόνια προετοιμασίας στη συνολική γνώση για να μπορέσω να γράψω αυτό το έργο».

Είναι στους στόχους σας να μελοποιηθεί, έστω και αποσπασματικά, το πλούσιο και σημαντικό αυτό έργο σας;

«Η προσπάθεια θα είναι όχι μόνο να μελοποιηθεί, αλλά να γυριστεί και ταινία. Οι ραψωδίες είναι μεν συνδεδεμένες μεταξύ τους ως προς την πλοκή, αλλά μπορεί η καθεμία να σταθεί ως αυτοτελές έργο».

Πότε θα κυκλοφορήσει η «Ελιαμιάδα»;

«Μετά την “Ελιαμιάδα”, πρόκειται να δημοσιευτούν και πλήθος επιστημονικές μελέτες που αφορούν το πρόγραμμα του Ινστιτούτου. Συνεπώς βρισκόμαστε σε επικοινωνία με εκδοτικούς οίκους κι ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε μια συμφωνία».

Πώς μπορεί να το αποκτήσει το βιβλιόφιλο κοινό;

«Μόλις εκδοθεί, θα βγει δελτίο Τύπου σε όλα τα Μέσα με σχετικές πληροφορίες».

Ο Κυριάκος Κυτούδης έχει ένα πλούσιο βιογραφικό, και συνεχίζει ακάθεκτος…

  • Σχεδιαστής Βιομηχανικών Έργων – Ελληνοποίηση Προϊόντων
  • Υπνοθεραπευτής (Master Hypnotist Graduate Enrollment)

* Μέλος των Ελλήνων Υπνωτιστών

* Μέλος της Εθνικής Ένωσης Υπνωτιστών Αμερικής

  • Βραβευμένος Ποιητής (1ο Παγκόσμιο Βραβείο Ποίησης στην Ελληνική Ποίηση) από τη Διεθνή Ένωση Τιμημένων Ποιητών (UPLI)
  • Batchelor στην Ελληνική Λογοτεχνία και Ποίηση
  • Master & Διδακτορικό στην ποίηση από την Διεθνή Ακαδημία Τέχνης (International Art Academy)
  • Καθηγητής Ποίησης της International Art Academy & του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις»
  • 1ο Διεθνές βραβείο ως ο καλύτερος καθηγητής ποίησης για το έτος 2013
  • Καταχώρηση και προβολή στο Αρχείον Τσακωνιάς, της διαλεκτικής ποίησης (στην Τσακώνικη Διάλεκτο – Αρχαία Δωρική)
  • Βράβευση από την ΠΟΣΑΡ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας) για την προσφορά στον πολιτισμό μέσω της διαλεκτικής ποίησης στο ιδίωμα της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης
  • Αρθρογράφος σε πολιτιστικά περιοδικά
  • Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις»

Ο κ. Κυριάκος Κυτούδης είναι μέλος: Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών / Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου / Συνδέσμου Γραμμάτων & Τεχνών Θεσσαλίας / Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων / Επιτροπών αξιολόγησης λογοτεχνικών διαγωνισμών / Φιλανθρωπικού Ιδρύματος (Χριστίνα Αποστόλου – Κύπρος) / Μέλος Δ.Σ. Ιερού Ιδρύματος Ανατολικορωμυλιωτών «Η Αγία Τριάδα».

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Έχω ένα όνειρο», «Επί γης ειρήνη», «Ας ποιήσουμε», «Τα ελεγεία της ψυχής», «Περίπατος δημιουργίας», «Ουαλιά μι ουμούτ’» (ποίηση στο ιδίωμα της Ανατολικής Ρωμυλίας), «Ζωγραφίζοντας με τις λέξεις» (ποίηση και ζωγραφική), «Ίτε παίδες Ελλήνων» (ποίηση σε διαλέκτους και γλωσσικά ιδιώματα απ’ όλη την Ελλάδα), «Ρεπό» (Κουαρτέτα & Μονόλογοι) και φυσικά την «Ελιαμιάδα» (12.138 στίχοι με 9 ραψωδίες σε Ομηρικό μέτρο).

Επίσης έχει εκδώσει δύο θεατρικά: «Μάνα μου Ελλάς» (γραμμένο στο ρεμπέτικο γλωσσικό ιδίωμα), και «Η πρόβα».

Είναι υπερδραστήριος με πάμπολλες συμμετοχές σε ημερίδες, διαλέξεις και σε διάφορες εκδηλώσεις, όπου η ποίηση, η  φιλοσοφία, η μουσική αποτελούν μοχλό γνώσης για τους συμμετέχοντες.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ «ΕΛΓΕΥΣΙΣ», ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα