ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Βαρβάρα Πεντζερίδου: «Όνειρα: η ελπίδα μας»

Η καταξιωμένη ηθοποιός μιλάει στην «Α» με αφορμή την παραμυθοπαράσταση «Ο Μικρός Ονειροπόλος», στην οποία συμμετέχει

«Τα παιδιά, οι γάμοι και τα λουλούδια αντανακλούν το είδος της φροντίδας που παίρνουν», αναφέρει ο Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας, Τζάκσον Μπράουν. Κι εμείς στη σημερινή μας συνέντευξη αναφερόμαστε στα παιδιά και στον κόσμο τους.

Η Βαρβάρα Πεντζερίδου είναι μια ηθοποιός που έχει αγαπήσει τα παιδιά, και το δείχνει εμπράκτως με τη συμμετοχή της σε παιδικές παραστάσεις.

Σήμερα μιλάμε μαζί της για τη διαδραστική παράσταση «Ο Μικρός Ονειροπόλος», η οποία ανεβαίνει από την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στο Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, Αίθουσα Θεατρικού Παιχνιδιού, Μενεμένης 5, Νέα Ιωνία (στάση Πευκάκια).

Η Βαρβάρα Πεντζερίδου ξεδιπλώνει τι σημαίνει παραμυθοπαράσταση και θεατρικό παιχνίδι, με τις κούκλες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια προσπάθεια να πείσει ένα παιδί «να μη σταματά να ονειρεύεται το αδύνατο, το ακατόρθωτο, αυτό που όλοι οι άλλοι του λένε ότι δεν μπορεί να το πετύχει. Γιατί τα όνειρα είναι η ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή. Πώς είναι δυνατόν να ζούμε χωρίς όνειρα;».

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

 Συστήστε μας τον ήρωα της παράστασής σας. Τι τον διαφοροποιεί από τους φίλους του;

«Ο ήρωας της παραμυθοπαράστασής μας είναι ο Μικρός Ονειροπόλος. Ένα αγόρι που του αρέσει να βοηθά την οικογένειά του, να παίζει με τους φίλους του, να χαμογελά και να ονειρεύεται πως κάποια μέρα θα γίνει πρίγκιπας! Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά από τους φίλους του: το γεγονός ότι ονειρεύεται, κάτι που στα μάτια τους φαντάζει ακατόρθωτο».

 Η παράστασή σας είναι διαδραστική. Ποια μέσα ακριβώς χρησιμοποιείτε και τι σκοπό επιτελεί το καθένα από αυτά;

«Το θεατρικό παιχνίδι, του οποίου οι τεχνικές λειτουργούν ως εργαλείο μάθησης για τα παιδιά και όχι μόνο διάδρασης. Μέσα από τεχνικές που δανειζόμαστε από το θέατρο, οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο γίνεται βιωματικό και γι’ αυτό κατανοητό τελικά. Παίζουμε λοιπόν με τα παιδιά και τους μεγάλους, τραγουδάμε μαζί τους».

 Τόσο στον «Μικρό Ονειροπόλο», όσο και στην προηγούμενη παράσταση «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα», οι κούκλες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Πώς αισθάνεστε κάθε φορά που δίνετε φωνή σε μια κούκλα και πόσο δύσκολο είναι αυτό;

«Είναι μαγικό το ζωντάνεμα της κούκλας. Η κούκλα συμβολίζει τη γέννηση, την ελπίδα. Δίνοντας φωνή σε μία κούκλα γεννιέται ένας νέος χαρακτήρας που κουβαλά κι αυτός την ιστορία του. Και βέβαια αυτό δεν είναι απλό, αλλά όταν συμβαίνει, είναι μαγικό!»

 Τι θα συμβούλευε ο Μικρός Ονειροπόλος έναν συνομήλικό του που αισθάνεται ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του;

«Να μη σταματά να ονειρεύεται το αδύνατο, το ακατόρθωτο, αυτό που όλοι οι άλλοι του λένε ότι δεν μπορεί να το πετύχει. Γιατί τα όνειρα είναι η ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή. Πώς είναι δυνατόν να ζούμε χωρίς όνειρα;»

 Και τι έναν ενήλικα που πιστεύει ότι τα όνειρα είναι μόνο για τα μικρά παιδιά;

«Το ίδιο και με μεγαλύτερη θέρμη. Όλοι οι μεγάλοι –κι εγώ μαζί– χανόμαστε σε μια αδιάκοπη ρουτίνα υποχρεώσεων και τα όνειρά μας τα βάζουμε σε δεύτερη μοίρα. Τα όνειρά μας, όμως, θα μπορούσαν να αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά μας. Τα όνειρα είναι η αρχή της δημιουργίας. Μπορεί να έχουμε χάσει τη φαντασία που έχουν τα παιδιά, αλλά κι εμείς μπορούμε από το τίποτα να δημιουργήσουμε, όχι μόνο παραστάσεις, αλλά έναν κήπο, μια δανειστική βιβλιοθήκη για τα παιδιά της γειτονιάς, ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο, μια κινηματογραφική λέσχη. Κι όσο τα όνειρα βρίσκουν φίλους και μοιράζονται, τόσο πιο ωραία και πολυμορφικά πράγματα γίνονται και πάντα θα βρεθεί χρόνος, σας ορκίζομαι».

 Τι θέση έχει το όνειρο στη δική σας ζωή;

«Καθημερινή! Προσπαθώ να ισορροπήσω βάζοντας στην πλάστιγγα της ζωής μου υποχρεώσεις από τη μία, όνειρα από την άλλη, ποίηση, μουσική, εικαστικά που βοηθάνε να κάνω κι άλλα, ακόμα πιο άπιαστα».

 Μπορεί το όνειρο να είναι «φίλος» με τη λογική;

«Νομίζω πως όχι. Αν τα όνειρα πατάνε στη λογική, δεν είναι όνειρα. Όσο πιο παράλογα είναι, όσο πιο άπιαστα και ακατόρθωτα, τόσο πλησιάζουν στη φαντασία όπου ανήκουν και ζουν ικανοποιημένα με τη ζωή τους. Η εκλογίκευσή τους δουλεύει ως υποχρεωτικότητα».

 Τι εύχεστε να κερδίσουν τα παιδιά φεύγοντας από την παράστασή σας;

«Θα το πω με μια απλή φράση από το τραγούδι μας “Αν τύχει και δεν βγει η ευχή, δεν είναι τα όνειρα ντροπή”».

«Ο Μικρός Ονειροπόλος»

Μια διαδραστική παραμυθοπαράσταση για όνειρα μεγάλα

Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, Αίθουσα Θεατρικού Παιχνιδιού, Μενεμένης 5, Νέα Ιωνία (στάση Πευκάκια) – Τηλ. 210-2778618

Κείμενο: Μάνος Ζερβάκης, Θεατρική Απόδοση – Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα, Αφήγηση: Βαρβάρα Πεντζερίδου, Φωνή Πριγκίπισσας: Μυρτώ Τερζοπούλου, Κούκλες-Αντικείμενα: Ρέον Θέατρο, Μουσική Επιμέλεια: Βαλάντης Τερζόπουλος

Πρεμιέρα: Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 19:00 και κάθε Κυριακή στις 12:00

 «Ο Μικρός Ονειροπόλος»

Πρόκειται για ένα παραμύθι που αναφέρεται στη δύναμη της θέλησης, την πίστη σε μια ιδέα, για τη σημασία των στόχων στη ζωή μας, για τα όνειρα που με αφοσίωση μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Όσο μεγάλα κι αν είναι…

Για όλα αυτά μιλά «Ο Μικρός Ονειροπόλος», η καινούρια παιδική παράσταση που ετοίμασε γι’ αυτή τη σεζόν το Ρέον Θέατρο και η οποία παίρνει τη σκυτάλη από το αγαπημένο «Αηδόνι του Αυτοκράτορα» που παίχτηκε με επιτυχία τις δύο περασμένες σεζόν. Το κείμενο υπογράφει ο Μάνος Ζερβάκης, τη σκηνοθεσία η Ξανθή Ταβουλαρέα-ιδρυτικό μέλος του Ρέον, ενώ στον ρόλο της αφηγήτριας βρίσκουμε μια από τις πιο στενές συνεργάτιδές της, τη Βαρβάρα Πεντζερίδου. Επιστρατεύοντας κούκλες, παντομίμα, αφήγηση, τραγούδι, βίντεο και θεατρικό παιχνίδι, οι συντελεστές θα συστήσουν στους μικρούς θεατές –παιδιά 4 ετών και πάνω– τον Μικρό Ονειροπόλο.

Ένα αδύνατο αγόρι με κατάξανθα μαλλιά που του άρεσε να βοηθά την οικογένειά του, να παίζει με τους φίλους του, να υπερασπίζεται το καλό, να χαμογελά και να ονειρεύεται διαρκώς πως μια μέρα θα γίνει πρίγκιπας. Οι φίλοι του τον κορόιδευαν: «Ναι, καλά, σιγά τα αυγά! Απ’ το χωριό μας πού να πας, βρε κακομοίρηηη; Και τόσο φτωχός που είσαι, ποτέ δεν θα γίνεις πρίγκιπας!»

Αυτός όμως δεν εγκατέλειπε ποτέ. Συνέχισε να πιστεύει στο όνειρό του. Ώσπου μια μέρα, σχεδόν μαγικά το είδε να υλοποιείται…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα